Kćerka novog člana Bandićevog kluba nedavno zaposlena u Gradskoj upravi

Mladen Madjer
Mađera su nakon prelaska iz kluba HSS-a u saborski klub Milana Bandića počeli prozivati za političku korupciju (Patrik Macek / PIXSELL)

Zagrebačka Gradska uprava u petak je potvrdila da je kći zastupnika u Hrvatskom saboru Mladena Mađera, koga se nakon prelaska iz kluba Hrvatske seljačke stranke (HSS) u saborski klub Milana Bandića počelo prozivati za političku korupciju, prošle godine zaposlena u gradskim upravnim tijelima, dok hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ne želi otkriti što radi na tom slučaju iako su potvrdili da provode izvide.

Iz Gradske su uprave potvrdili da je 1. listopada 2018. Tajana Šimunić zaposlena kao viši stručni suradnik za Centralni registar ljudskih resursa Grada, a u službu je, kažu, primljena na temelju natječaja.

“Tajana Šimunić raspoređena je, na neodređeno vrijeme, s danom 1. 10. 2018., na radno mjesto viši stručni suradnik za Centralni registar ljudskih resursa Grada (II. kategorija, potkategorija viši stručni suradnik, klasifikacijski rang 6.). Tajana Šimunić primljena je u službu u gradska upravna tijela temeljem natječaja koji je raspisala pročelnica Stručne službe gradonačelnika. Predmetni natječaj bio je objavljen u Narodnim novinama broj 29 od 28. 3. 2018., te na službenoj stranici Grada Zagreba, www.zagreb.hr“, stoji u odgovoru iz Gradske uprave na upit Al Jazeere.

USKOK: ‘Izvidi su tajni’

S druge strane, USKOK ne otkriva nikakve detalje o izvidima navodne političke korupcije, no potvrdili su da se izvidi provode.

“U predmetnom se slučaju provode izvidi o kojima, s obzirom da su tajni, ne dajemo informacije”, stoji u odgovoru Đuričića Al Jazeeri.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić potvrdio je da je taj specijalizirani odjel Državnog odvjetništva pokrenuo izvide nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak ukazao na moguće nezakonitosti, prenosi Hina.

U izjavi medijima Beljak je kazao da je u korupciju počeo sumnjati kad je Mađer rekao kako mora razmišljati o sebi i svojoj budućnosti.

Nakon potvrde zapošljavanja Mađerove kćeri u izjavi Hini ustvrdio je da u toj priči mora biti još nešto.

“Zapošljavanje nije dovoljno dobar razlog za ono što je Mađer napravio”, uvjeren je Beljak.

Opozicija: Prevara birača i primjer lošeg izbornog zakonodavstva

Njegova je stranka ranije priopćila da su još desetak dana prije prelaska sumnjali da će se takvo nešto i dogoditi jer su raspolagali informacijama o navodnim teškim koruptivnim kaznenim djelima.

“Stoga je proteklog tjedna predsjednik HSS-a Krešo Beljak osobno USKOK-u prijavio cijeli slučaj”, priopćio je HSS.

Mađer je prelaskom postao 13. zastupnik u Bandićevu klubu, u kojem su i Milanka Opačić, Zdravko Ronko, Marija Puh, Darinko Dumbović, Kažimir Varda, Ivica Mišić, Željko Lacković, Ana Komparić Devčić, te četiri zastupnika manjina – mađarske Robert Jankovics, romske Veljko Kajtazi, albanske Ermina Lekaj Prljaskaj i češke Vladimir Bilek.

I dok vladajuća stranka prelaske u Bandićev klub objašnjava lošom situacijom u oporbenim redovima, saborska manjina tvrdi kako je riječ o prevari birača i primjeru koji ukazuje na loše izborno zakonodavstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije