Kćerka glasnogovornika Kremlja stažira u Evropskom parlamentu

Elizaveta Peskova stažira u uredu desno orijentiranog francuskog zastupnika u EP-u Aymerica Chaupradea (Reuters)

Neki su europarlamentarci izrazili zabrinutost nakon što je ustanovljeno da Elizaveta Peskova, kći glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, stažira u uredu desno orijentiranog francuskog zastupnika u Europskom parlamentu Aymerica Chaupradea.

Chauprade je rekao da je Elizaveta Peskova šestomjesečno stažiranje u njegovu uredu počela u studenome prošle godine i da u travnju ono treba okončati.

Kolege zastupnici iz EP-a prigovorili su da Peskova ima pristup brojnim bazama podataka i važnim sastancima, no glasnogovornica EP-a kaže da ima uvid isključivo u podatke dostupne javnosti.

Elizaveta (Liza) Peskova u Parizu studira pravo, društveno je vrlo aktivna i popularna, a na Instagramu ima više od 78.000 sljedbenika.

https://www.instagram.com/p/BmB2U8ODvyX/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

U Francuskoj živi već nekoliko godina i ne bježi od politike.

Prije dvije godine posjetila je brodogradilište na Krimu.

Rusija je tu ukrajinsku regiju anektirala 2014. godine.

Vrlo kritičan prema EU

Nedavno je na društvenim mrežama objavila svoja zapažanja o francuskim prosvjedima “Žutih prsluka” te je pariške noćne scene usporedila s računalnom igrom “Zombi apokalipsa”.

Stažiranje kod Chaupradea temelji se na ugovornom odnosu s parlamentarcem, a ne s tom europskom institucijom, rekla je glasnogovornica EP-a.

Njezin otac Dmitrij Peskov dugogodišnji je tajnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadužen za komunikaciju s medijima.

Prošli je mjesec Peskov kritizirao Europsku uniju zbog izricanja sankcija dvojici Rusa koji se smatraju odgovornima za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji.

Chauprade je bivši savjetnik za međunarodna pitanja čelnice krajnje desnice Marine Le Pen, a poznat je i kao pristaša ruske aneksije Krima.

Potpredsjednik je kluba zastupnika Europe slobode i demokracije – ENF, koju vodi britanski političar Nigel Farage.

Izvor: Agencije