Kazne Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj zbog izbjeglica

Izbjeglice, Migranti, Mađarska, Izbjeglički kamp
Mađarska je nedavno dala nalog da se migranti i izbjeglice smještaju u kampove uz granicu sa Srbijom (AP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da će protiv Češke, Mađarske i Poljske biti poduzete zakonske mjere jer te zemlje nisu primile izbjeglice.

Juncker je rekao da Češka, Mađarska i Poljska “više od godinu dana nisu uopće preuzele izbjeglice” prema dvogodišnjem programu za raspodjelu 160.000 izbjeglica.

“To nam ne daje drugi izbor nego da primijenimo sankcije protiv tih zemalja”, izjavio je predsjednik Europske komisije, kako prenosi Beta.

Razmješteno manje od 21.000 ljudi

Plan o raspodjeli izbjeglica unutar EU-a predviđa da članice Unije podijele teret izbjegličke krize

Međutim, samo tri mjeseca uoči isteka plana relokacije, manje od 21.000 ljudi je razmješteno.

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus izjavio je u utorak kako je kucnuo čas da Česi počnu pripremati izlazak svoje države iz Europske unije.

Klaus je to rekao povodom odluke Europske komisije da tuži Poljsku, Mađarsku i Češku jer odbijaju primati izbjeglice i ocijenio je da to jasno pokazuje kakve namjere Europa ima prema Češkoj.

Nakon odluke Europske komisije da pokrene proceduru protiv Poljske, Češke i Mađarske jer odbijaju sudjelovati u mehanizmu relokacije izbjeglica iz država koje su pod najvećim pritiskom – kao što su Italija i Grčka – češki dužnosnici ponovili su da, bez obzira na prijetnju kaznama, nemaju namjeru primati izbjeglice po kvotama, iako ne spore da su na to obvezne.

Mađarska je u travnju pokrenula protueuropsku kampanju tražeći od građana mišljenje o tome kako se suprotstaviti politikama iz Brisela koje, po Vladi, prijete neovisnosti zemlje.

Izvor: Agencije