Oglasi

Kazna za vojnike zbog napada na bolnicu

Američka vojska poduzela je mjere protiv 16 pripadnika oružanih snaga zbog bombardiranja bolnice u Afganistanu.
Američke snage ciljale bolnicu koja je bila popisu objekata koji nisu mogli biti vojni ciljeviAP - Arhiva

Američka vojska poduzela je mjere protiv 16 pripadnika oružanih snaga zbog smrtonosnog zračnog udara 3. oktobra u Afganistanu, u kojem je uništena bolnica koju je vodila međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica, rekli su Reutersu američki dužnosnici.

Objava nesudskih kazni izvršit će se tokom objave zaključaka američke vojne istrage. Ovaj incident je općenito okarakteriziran kao tragična greška, rekli su dužnosnici govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Ti nalazi su u skladu s rezultatima preliminarne istrage koje je američka vojska objavila u novembru kada su zapovjednici istakli da američke snage nisu namjerno ciljale bolnicu u gradu Kunduzu. U napadu su stradale ukupno 42 osobe, među kojima su se nalazili ljekari, medicinsko osoblje i pacijenti.

Mislili da su talibani

Američka vojska objavila je kako je napad bio greška i kako je mislila da napada talibane.

General John Campbell, tadašnji zapovjednik američkih i snaga NATO-a u Afganistanu, naveo je da je niz grešaka doveo do toga.

Američke snage ciljale su bolnicu koja je bila na popisu objekata koji nisu mogli biti vojni ciljevi.

Nesudske kazne uključuju pisma ukora koja mogu značiti kraj vojne karijere za pripadnike američkih oružanih snaga. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.