Oglasi

Kazna RBS-u 612 miliona dolara zbog Libora

Royal Bank of Scotland plaća kaznu američkim i britanskim vlastima zbog namještanja ključne kamatne stope.
Namještanje Libora se nastavilo čak i nakon što su trgovci saznali da su pokrenute istrage o mogućim malverzacijamaReuters

Britanski bankovni gigant Royal Bank of Scotland (RBS) platit će američkim i britanskim vlastima 612 miliona dolara kazni na ime optužbi za namještanje ključnih kamatnih stopa Libor.

Banka je također priznala krivicu u povezanom sporu u Japanu, gdje je optužena za finansijske malverzacije.

"Uprava RBS-a priznaje da su postojali ozbiljni nedostaci u našim sistemima i kontrolama, kao i da je bio manjkav integritet male skupine naših zaposlenika. Ovo je tužan ali i važan dan za RBS, jer nastavljamo ispravljati greške iz prošlosti," izjavio je u srijedu predsjednik upravnog odbora Philip Hampton.

Utvrđeno je da je od 2006. do 2010. a možda i prije toga, više od desetak trgovaca u RBS-ovim uredima u Londonu, Singapuru i Tokiju manipuliralo kamatom za međubankovne ponude na londonskom tržištu (Libor), koja utječe na cijenu hiljada milijardi dolara kredita širom svijeta.

Spriječili političke sukobe

Namještanje se nastavilo čak i nakon što su trgovci saznali da su pokrenute istrage o mogućim malverzacijama.

Kako bi spriječila žestoke političke sukobe, dijelom nacionalizirana banka najavila je da će platiti kazne iz novca predviđenog za isplatu bonusa čelnika.

Ukupni iznos globe od 612 miliona dolara zaostaje tek za 1,5 milijardi dolara kazne koju je švicarska banka UBS u decembru pristala platiti regulatorima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švicarskoj temeljem odgovarajuće optužbe. Međunarodna istraga se nastavlja.

Iznos odrezan RBS-u obuhvata oko 137,1 miliona dolara koje će banka platiti britanskom regulatoru FSA, 150 miliona dolara koje je dužna platiti američkom Ministarstvu pravosuđa i 325 miliona dolara s adresom doznake u američkom regulatoru SEC-u.

RBS-ova japanska podružnica priznala je krivicu po optužbi za finansijske malverzacije u elektronskoj trgovini u sklopu nagodbe s američkim regulatorima.

Izvor: Agencije