Kazahstan šansa za autoindustriju Srbije

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev stigao je u posjetu Beogradu, gdje sa zvaničnicima razgovara o jačanju ekonomske saradnje.

Nazarbajev je donio vijest da će Kazahstan odblokirati bescarinski uvoz automobila iz Srbije na tržište euroazijske unije, što Beograd očekuje već četiri godine, javlja Marko Subotić, novinar Al Jazeere. 

Od trenutka kada su u Kragujevcu označili početak proizvodnje, već četiri godine u srbijanskom Fiatu nadaju se da će svoje automobile izvesti u Rusiju. Ali, uprkos sporazumu o slobodnoj trgovini, nijedan od 400.000 do sada proizvedenih 500L modela nije odvezen na to tržište.

Predsjednik sindikata FAS-a Zoran Marković je kazao: “U ovom trenutku kada je slabija potražnja svuda kompletno, onda bi to našim radnicima značilo da bi imali više posla, da bi moglo više da se radi.”

Najprije je Rusija kočila izvoz, a od kada je sa još pet država formirala zajedničku Euroazijsku uniju, Moskva više nije bila protiv, ali je zbog svoje autoindustrije Kazahstan stopirao bescarinski uvoz automobila iz Srbije. Sada je dogovor na pomolu.

“U posljednje vrijeme u Kazahstanu bilježimo rast automobilske industrije. Analizirali smo naše tržište i razmotrili molbu Srbije. Došli smo do zaključka da srbijanski automobili nisu konkurencija našoj automobilskoj industriji”, rekao je Kunadik Bišimbaev, ministar ekonomije Kazahstana.

Uklonjena prepreka

Glavna administrativna prepreka je uklonjena, ali Srbiji sada preostaje da ispregovara uvjete pod kojima će bez carina izvoziti svoje automobile na tržište sa 180 miliona stanovnika.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je kazao: “Možda će druga strana tražiti neku vrstu reciprociteta. Mi to u ovom trenutku ne znamo, da vidimo za koju će se količinu koji kontingent odnositi taj izvoz, da li će to biti 5.000 ili 10.000, to ostaje stvar za pregovore tehničkih delegacija nakon zaključenja ovog sporazuma.”

Fiat je u prvoj polovini godine izvezao vozila u vrijednosti od pola milijarde eura, čime je ostao najveći srbijanski izvoznik. Poslovanja ove kompanije utiču na ekonomiju Srbije.

“U ovom trenutku kada smo prešli sa tri na dve smene, gde smo smanjili određeni broj radnika i samim tim smanjili proizvodnju, nama bi to bilo značajno ako bi krenulo do 10.000 bescarinskih automobila to bi bilo jednomesečna proizvodnja”, pojasnio je Marković.

Fiatovi automobili mogli bi da povećaju trgovinsku razmjenu Srbije i Kazahstana. S druge strane, Srbija već dvije godine pokušava da pored Rusije pronađe novi izvor gasa i Kazahstan pored Azerbejdžana u Beogradu vide kao potencijalnog snabdjevača.

Upoznavanje zemalja

Urednica Balkan Magazina Jelica Putniković je kazala: “Kazahstan je zemlja koja sigurno neće izgraditi neki svoj gasovodni sistem prema Srbiji, pa čak ni prema Balkanu, jer ovde nema velikih potrošača gasa, a sa druge strane, Kazahstan kao bivša sovjetska republika je povezan na ruske gasovode i oni sada isporučuju gas Evropi, pa možda koji kubik stigne i kod nas preko ukrajinskih gasovoda.”

Ipak, za bolju ekonomsku saradnju potrebno je, kažu u Vladi, upoznavanje, jer Srbija i Kazahstan do sada nisu sarađivali.

“Država je uradila sve sto je mogla u ovom trenutku, obezbedila je sporazum o slobodnoj trgovini. Moramo da povezujemo poslovne ljude”, poručio je Ljajić.

U Srbiji očekuju novo poglavlje u odnosima sa Kazahstanom i nadaju se da će tome doprinijeti i Orden prijateljstva kojim je odlikovan Nursultan Nazarbajev.

Izvor: Al Jazeera