Kazahstan: Glavni grad Astane bit će preimenovan u Nursultan

Tokajev je diplomata koji govori ruski, engleski i kineski te će odraditi ostatak mandata u skladu s Ustavom (EPA)

Na zajedničkoj sjednici oba doma kazahstanskog parlamenta, donjeg doma (Medžlis) i gornjeg doma (Senat), zastupnici su raspravljali o nacrtu zakona koji je predložio novi predsjednik zemlje Kasim Žomart Tokajev, a koji se tiče preimenovanja glavnog grada Astane u Nursultan, odnosno ime dojučerašnjeg predsjednika zemlje koji je podnio ostavku.

Parlament je usvojio nacrt zakona koji predviđa promjenu imena glavnog grada Astane u ime Nursultan te su zastupnici izglasali da se ime glavnog grada Astane preimenuje u Nursultan. 

Tokajev je preuzeo u srijedu dužnost privremenog predsjednika Kazahstana nakon što je dan ranije ostavku iznenada podnio dugogodišnji šef države Nursultan Nazarbajev, koji je državu vodio gotovo tri desetljeća.

Tokajev je po polaganju zakletve predložio promjenu imena glavnog grada ove države u čast prvog predsjednika.

„Predlažem da prijestolnicu Astanu preimenujemo u čast prvog predsjednika“, rekao je novi lider i predložio kako bi novo ime moglo biti „Nursultan“.

Tokajev (65) je diplomata koji govori ruski, engleski i kineski te će odraditi ostatak mandata u skladu s Ustavom, a koji traje do aprila 2020 godine.

Veliki aplauz

Još je nejasno hoće li se, u Moskvi obrazovan bivši premijer, tada i kandidirati za predsjednika. Nazarbajev ga je pohvalio u utorak kao „čovjeka kojem se može povjeriti sudbina Kazahstana“.

Nazarbajev je u utorak iznenada podnio ostavku tokom svog obraćanja naciji, nakon trideset godina na vlasti.

Prisustvovao je današnjem polaganju zakletve Tokajeva i dobio veliki aplauz po ulasku u salu.

„Odlučio sam podnijeti ostavku na mjesto predsjednika“, rekao je Nazarbajev (78) u direktnom televizijskom obraćanju.

Njegova odluka veliko je iznenađenje s obzirom da je mogao doživotno vršiti funkciju šefa države.

“Otac domovine”

Nazarbajev (78) je vodio bivšu sovjetsku republiku Kazahstan od 1989. kao komunistički čelnik, a potom kao predsjednik nakon osamostaljenja od 1991. godine.

Rekao je kako odluka o ostavci „nije bila laka“ i pojasnio kako će u skladu s Ustavom ulogu privremenog predsjednika preuzeti predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Tokajev.

On će bez obzira na ostavku i dalje imati široka prava zahvaljujući zakonu izglasanom prošle godine i njegovom statusu „oca domovine“ koji mu garantira pravosudni imunitet i utjecajnu ulogu.

Najavio je i kako će ostati na čelu Vijeća sigurnosti i vođa stranke Nur Otan koja je dominantna u Parlamentu.

Kazahstan je u posljednje vrijeme pogođen teškim ekonomskim i socijalnim problemima.

Izvor: Agencije