Kaymakci: EU favorizira Balkan i nije fer prema Turskoj

EU ne razumije dovoljno probleme s kojima se Turska suočava (EPA)

Evropska komisija nije bila pravedna prema Turskoj u najnovijem izvještaju o napretku jer je favorizovala balkanske zemlje kandidate, smatra turski ambasador pri EU-u Faruk Kaymakci.

On je u intervjuu za briselski portal Euractiv.com rekao da Brisel ignoriše teškoće s kojima se Turska suočava i da ne pruža Ankari dovoljno jasnu perspektivu članstva, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, u izvještaju Komisije ima nekoliko problema.

“Jedan je taj što pravi razliku između Zapadnog Balkana i Turske. Zapravo, ne postoji opis ‘Zapadni Balkan’. Šta je ‘južni Balkan’, šta je ‘sjeverni Balkan’? Ne postoji takva definicija. Ako govorite o zemljama kandidatima, ima ih samo pet i dva potencijalna kandidata, a jedan od njih ne priznaju ni sve države članice EU-a”, naglasio je Kaymakci.

Druga je stvar što EU ne razumije dovoljno probleme s kojima se Turska suočava, kaže i objašnjava da je oganizacija imama Fethullaha Gulenanajveća prijetnja za Tursku, kao i da su grupe sirijskih Kurda napale Tursku više od 700 puta, te da treba uzeti u obzir i konflikte oko Turske.

Kandidati moraju biti kredibilni

Također, naglašava turski ambasador, izvještaj treba pružiti jasniju perspektivu članstva. 

Kako navodi, ako EU ne djeluje kao pravo sidro, onda ne može očekivati da će zemlje kandidati biti kredibilni kandidati i to je dilema EU-a. 

“Zašto se perspektiva jasno daje za šest zemalja na Balkanu, a ne Turskoj iako je Turska kandidat koji pregovara?”, pitao je on i dodao da će što Unija bude davala više podrške, Ankara spremnije i brže provoditi reforme i usklađivati svoje zakone s evropskim.

Turski ambasador također ocjenjuje da izvještaj nije fer ni kad je riječ o bilateralnim pitanjima. 

“Prirodno je da trebamo imati normalne odnose sa svakom državom članicom. No, ne pomaže korištenje ovog izvještaja ili neke institucije EU-a kao sredstva moći protiv zemlje kandidata u ime solidarnosti sa članicama EU-a bez obzira na to je li konkretna članica u pravu ili ne”, rekao je on, dodavši da misli na Grčku i administraciju kiparskih Grka.

Izvor: Agencije