Kavazović na komemoraciji Ashdownu čitao ajete iz Kur'ana

Kavazović: 'Možemo slobodno kazati da bi vjerovatno još uvijek u Bosni oni najokorjeliji kriminalci slobodno živjeli da nije bilo lorda Paddyja Ashdowna' (Reuters)

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović tokom boravka u Londonu, povodom učešća na komemoraciji nekadašnjem visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddyju Ashdownu, poručio je da je lord Ashdown bio veliki prijatelj IZBiH, ali i prijatelj svih naroda te države, prenosi agencija Anadolija.

Kavazović je, kako prenosi agencija Tanjug pozivajući se na agenciju MINA, danas učestvovao na komemoraciji Ashdownu u Londonu tako što je na zahtjev porodice pročitao nekoliko stihova, odnosno ajeta iz Kur'ana na bosanskom jeziku.

“Ovdje smo da odamo našu veliku počast i zahvalnost lordu Paddyju Ashdownu zbog onoga što je on učinio za Bosnu i Hercegovinu u svojoj službi kao visoki predstavnik. Mi smo neizmjerno zahvalni za sve ono što i danas uživamo od onih reformi koje je on poduzeo”, rekao je Kavazović za Anadoliju.

“Možemo slobodno kazati da bi vjerovatno još uvijek u Bosni oni najokorjeliji kriminalci slobodno živjeli da nije bilo lorda Paddyja Ashdowna.”

Veliki prijatelj

Naglasio je da je Ashdown bio veliki prijatelj IZBiH, ali i prijatelj svih naroda te države.

“Islamska zajednica je, naravno, bila prijatelj lordu Ashdownu, a i on je bio prijatelj Islamskoj zajednici, kao što je bio i prijatelj svim narodima u Bosni i Hercegovini. Zbog toga smo danas ovdje da mu to priznanje, iako je otišao sa ovog svijeta, iskažemo i da se obavežemo da ćemo ga se sjećati, i onoga što je on učinio u Bosni i Hercegovini”, rekao je poglavar bh. muslimana.

Ashdown, britanski političar iz reda liberala, do početka 2006. bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije