Kaucija optuženom za napad u Mumbaiju

U jednom od najkrvavijih napada koji su se dogodili u Indiji poginulo je najmanje 166 ljudi (EPA)

Pakistanski državni tužilac kazao je da će se žaliti na sudsku odluku o jamčevini za osumnjičenog organizatora napada u Mumbaiju 2008. godine.

Pakistanski sud odobrio je jemstvo za jednog od navodnih nalogodavaca napada u indijskom gradu Mumbaiju 2008. godine, nekoliko dana nakon masakra 162 ljudi, uglavnom djece, u vojnoj školi u pakistanskom gradu Peshawaru.

Državni tužilac Mohammad Azhar Chaudhry izjavio je da su u toku pravne formalnosti kako bi se u ponedjeljak podnio zahtjev o osporavanju odluke suda u Islamabadu.

Odluka o jamčevini za Zaki-ur-Rehmana Lakhvija izazvala je osudu iz Indije i vjerovatno će usporiti pokušaje da se poprave odnosi između dvije zemlje.

Lakhvi odluku o jamčevini očekuje u zatvoru visoke sigurnosti u gradu Rawalpindi.

Finansijski centar

Uhapšen je u Pakistanu 2009. godine u vezi niza napada širom indijske finansijske prijestolnice. U napadu koji je izveden 2008. godine poginulo je najmanje 166 ljudi, a više od 300 ranjeno.

“Da, sud je izdao odredio kauciju Lakhviju danas, uz jemstvo od milion rupija (blizu 10.000 dolara),”, rekao je njegov branilac Rizwan Abbasi agenciji Reuters.

“Nadam se da će on izaći iz pritvora u ponedjeljak ili utorak”, dodao je.

Za ovaj masakr, jedan od najgorih u Indiji u posljednih nekoliko godina, okrivljena je pakistanska oružana grupa Lashkar-e-Taiba (LeT).

U toku 60 sati divljanja, grupa naoružanih napadača napala je luksuzne hotele, popularni kafić, željezničku stanicu i Jevrejski centar.

Jedini preživjeli napadač, Ajmal Kasab koji je u međuvremenu pogubljen, identificirao je Lakhvija kao vođu operacije. Od tada se Lakhvi nalazio je u zatvoru u gradu Rawalpindi.

Reakcije

Indijski ministar unutrašnjih poslova Rajnath Singh ocijenio je odluku o kauciji za Lakhvija “nesretnom”.

“Mislim da to nije trebalo da se dogodi. Vjerujem da su svi dokazi koje su koje je indijska vlada pružila dovoljni da se osudi Zaki-ur-Rehman Lakhvi. Pakistanska vlada treba se žaliti protiv ove odluke u najkraćem mogućem roku “, rekao je Singh u New Delhiju.

Kamal Hyder, reporter Al Jazeere, izvijestio je da je postupak bio spor jer se glavni sudija povukao iz slučaja ranije ove godine, pozivajući se na sigurnosne razloge.

“Onda je došlo ovo iznenađenje [sudska odluka]. Tužitelji Savezne agencije za istrage su uložili prigovor. Međutim, Lakhvijevi advokati su uspjeli dobiti kauciju”, rekao je on.

Pakistanska vlada još nije reagirala, jer je zemlja u žalosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije