Katz: Izrael se sprema za učešće u mogućem ratu SAD i Irana

Katz (lijevo): Izrael nastavlja izgrađivati svoje vojne kapacitete u slučaju da će morati odgovoriti na scenarij koji podrazumijeva eskalaciju (EPA)

Izrael se sprema za moguće vojno učešće u bilo kakvom sukobu u Zaljevu između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi agencija Reuters riječi izraelskog ministra vanjskih poslova Yisraela Katza koji je ranije poručio da Teheran nema nikakve šanse u ekonomskom ratu sa Washingtonom.

Katz je na godišnjoj konferenciji o sigurnosti u izraelskom gradu Herzliya rekao kako bi Iran mogao nenamjerno ući u nešto što je nazvao „sivom zonom“ ove konfrontacije.

„Trebalo bi uzeti u obzir kako su pogrešne procjene iranskog režima… podložne pomaku od ‘sive zone’ do ‘crvene zone’, to jest, do vojnog konflikta“ , rekao je šef izraelske diplomatije u govoru na konferenciji i dodao:

„Moramo biti spremni za ovo, zato Izrael nastavlja izgrađivati svoje vojne kapacitete u slučaju da će morati odgovoriti na scenarij koji podrazumijeva eskalaciju.“

Upozorenje iz Teherana

Ranije danas Katz je dao prognozu kako će ono što je on opisao kao „ekonomski rat“ protiv Irana koji predvode SAD uspjeti uprkos bojazni drugih svjetskih sila.

„Iran nema šanse u ovom ratu. Zato postoji mogućnost, kroz čvrst ekonomski pritisak i sveobuhvatne sankcije da se spriječi rat i da se postignu ciljevi bez rata“, rekao je on za izraelski vojni radio.

Izrael ohrabruje američku administraciju da nastavi pritisak sa sankcijama na Iran, predviđajući da će to natjerati Teheran na ponovno pregovaranje o ograničavajućem nuklearnom sporazumu, a također duže vremena poziva da se preuzme preventivna vojna akcija kako bi se Iranu uskratila mogućnost za izradu nuklearnog oružja.

Teheran negira da provodi takve aktivnosti, a jedan od iranskih viših zvaničnika upozorio je u ponedjeljak kako će Izrael biti uništen u roku od samo pola godine „ako SAD napadne Iran“, navode agencije.

Izvor: Agencije