Katolička crkva u Španiji priznala zlostavljanje maloljetnika

Papa Franjo
Papa Franjo: 'Prema informacijama u slučajevima zlostavljanja treba se odnositi sa sigurnošću, integritetom i povjerljivošću' (EPA)

Katolička crkva u Španjolskoj priznala je u ponedjeljak da su svećenici i drugi crkveni službenici seksualno zlostavljali maloljetnike.

“Crkva je prepoznala nekoliko vrsta zlostavljanja i čvrsto odlučila to iskorijeniti”, rekao je predsjednik Španjolske biskupske konferencije Ricardo Blazquez na sastanku biskupa u Madridu.

“Različite vrste zlostavljanja koja su počinili mnogi biskupi, svećenici, religiozne osobe i laici izazvale su patnju žrtava, među kojima su mnogi mladi ljudi, a koja može potrajati do kraja života”, rekao je Blazquez, nadbiskup Valladolida.

Papa Franjo pozvao je na summit o prevenciji seksualnog zlostavljanja s nacionalnim vodstvima Katoličke crkve diljem svijeta u veljači.

Sve jači pritisak na papu

Papa je pod sve većim pritiskom da odlučno riješi problem nakon niza skandala u Čileu, Australiji i SAD-u, prenosi Hina.

U Španjolskoj se kritizirao način na koji Crkva rješava problem zlostavljanja.

U listopadu su novine El Pais izvijestile da se sustavno zataškavalo zlostavljanje koje su počinili zaposlenici Crkve u toj većinski katoličkoj zemlji.

Komisija za borbu protiv pedofilije Vatikana ocijenila je u rujnu da borba protiv zlostavljanja djece treba biti prioritet Katoličke crkve.

Izvor: Agencije