Oglasi

Katolička crkva u Španiji priznala zlostavljanje maloljetnika

Mediji su ranije izvijestili da se sistemski zataškavalo seksualno zlostavljanje koje su počinili zaposlenici Crkve u toj zemlji.
Papa FranjoPapa Franjo: 'Današnji je svijet svakim danom sve isključiviji i okrutniji prema ljudima na rubu društva'EPA - Arhiva

Katolička crkva u Španjolskoj priznala je u ponedjeljak da su svećenici i drugi crkveni službenici seksualno zlostavljali maloljetnike.

"Crkva je prepoznala nekoliko vrsta zlostavljanja i čvrsto odlučila to iskorijeniti", rekao je predsjednik Španjolske biskupske konferencije Ricardo Blazquez na sastanku biskupa u Madridu.

"Različite vrste zlostavljanja koja su počinili mnogi biskupi, svećenici, religiozne osobe i laici izazvale su patnju žrtava, među kojima su mnogi mladi ljudi, a koja može potrajati do kraja života", rekao je Blazquez, nadbiskup Valladolida.

Papa Franjo pozvao je na summit o prevenciji seksualnog zlostavljanja s nacionalnim vodstvima Katoličke crkve diljem svijeta u veljači.

Sve jači pritisak na papu

Papa je pod sve većim pritiskom da odlučno riješi problem nakon niza skandala u Čileu, Australiji i SAD-u, prenosi Hina.

U Španjolskoj se kritizirao način na koji Crkva rješava problem zlostavljanja.

U listopadu su novine El Pais izvijestile da se sustavno zataškavalo zlostavljanje koje su počinili zaposlenici Crkve u toj većinski katoličkoj zemlji.

Komisija za borbu protiv pedofilije Vatikana ocijenila je u rujnu da borba protiv zlostavljanja djece treba biti prioritet Katoličke crkve.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.