Kathleen Kavalec nova šefica misije OSCE-a u BiH

Kavalec je diplomirala političke nauke na Univerzitetu u Berkeleyju, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu Georgetown (Wikipedia)

Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Ureda za evropska i euroazijska pitanja pri američkom State Departmentu, ambasadorica Kathleen Kavalec, imenovana je novom šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a dužnost će preuzeti 24. septembra, saopćeno je iz OSCE-a, prenosi agencija Fena.

Kavalec, karijerna diplomatkinja, svojevremeno je bila direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Uredu za evropska i euroazijska pitanja, zatim zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD-a pri UNESCO-u u Parizu.

Također je bila i zamjenica koordinatora za američku pomoć Evropi, Euroaziji i srednjoj Aziji, te je obavljala dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju.

Brojna priznanja

Njene inozemne dužnosti obuhvataju službu na raznim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil, prenosi Fena i dodaje da je ambasadorica dobitnica mnogih priznanja State Departmenta, kao i Nagrade predsjedničkog ranga.

Kavalec je diplomirala političke nauke na Univezitetu u Berkeleyju (Kalifornija), a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu Georgetown u glavnom gradu SAD-a.

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski.

Izvor: Agencije