Katedrala u Kelnu mrakom protiv rasista

Katedrala u Kelnu nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a (EPA)

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Njemačke, katedrala u Kelnu, u ponedjeljak navečer ugasit će svjetla i utonuti u tamu u znak protesta protiv najavljenog marša protivmuslimanskog pokreta kroz centar ovog grada na zapadu države, saopćila je u petak uprava katedrale.

Uspon grupe „Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada“ (PEGIDA) uzdrmao je njemačku političku scenu, primoravši kancelarku Angelu Merkel da u svom novogodišnjem obraćanju upozori na rasistički karakter lidera grupe iz Dresdena.

Mješavina ljudi

Okupljanje PEGIDA-e prošle sedmice u tom gradu bivše istočne Njemačke privuklo je gotovo 17.000 osoba, a marševi se planiraju i u drugim gradovima.

„PEGIDA-u čini nevjerovatno šarolika mješavina ljudi, od pripadnika srednje klase do rasista i krajnjih desničara. Gašenjem svjetla želimo da oni koji marširaju zastanu i promisle: To je izazov: razmislite uz koga marširate“, kazao je upravnik katedrale Norbert Feldhoff.

Svjetla je tokom posljednjeg marša PEGIDA-e u Dresdenu ugasila slavna operna kuća Semperoper.

Briga zbog azilanata

Prema posljednjoj anketi, jedan od osam Nijemaca spreman je pridružiti se skupu PEGIDA-e ukoliko bude organiziran u njihovom gradu.

Katedrala u Kelnu nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Mnogi građani Njemačke brinu zbog velikog broja azilanata koji dolaze u ovu evropsku državu.

Taj broj je u 2014. godini premašio 200.000, što je četiri puta više nego 2012. godine.

Izvor: Agencije