Katastrofe rasele više ljudi nego sukobi

Više od 80 posto osoba raseljenih zbog prirodnih katastrofa prošle godine nalazilo se u Aziji (Anadolija)

Prirodne katastrofe izazvale su 2013. godine raseljavanje tri puta više osoba nego sukobi, što ukazuje na hitnost suočavanja s klimatskim primjenama, piše u jednoj studiji.

Po Norveškom vijeću za izbjeglice, nezavisnoj organizaciji specijaliziranoj za pomaganje u hitnim situacijama, oko 22 milijuna osoba raseljeno je 2013. godine zbog prirodnih katastrofa.

Izvješće humanitarne udruge objavljeno je prije summita o klimi koji će biti održan sljedećeg utorka u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Hina.

Problem postaje sve veći jer je danas dva puta više raseljenih osoba na svijetu nego sedamdesetih godina, dodaje se u izvješću, koje ga objašnjava porastom urbanizacije u zadnjih 40 godina u najosjetljivijim zemljama.

Najviše u Aziji

Organizacija NRC, koju vodi Jan Egeland, nekadašnji koordinator UN-a za pomoć u hitnim situacijama, pozvala je političare da pitanje raseljenih osoba postave kao prioritet u raspravama uoči sporazuma o klimatskim promjenama 2015. godine.

Provedena studija rezultat je istraživanja Međuvladine skupine stručnjaka o razvoju klime, koja procjenjuje da je ljudska aktivnost odgovorna za rastući broj prirodnih katastrofa.

Više od 80 posto osoba raseljenih zbog prirodnih katastrofa prošle godine nalazilo se u Aziji, dodaje se.

Bogate nacije nisu pošteđene, primjerice Japan, SAD i Kanada, gdje je ukupno svoje domove moralo napustiti više od 600.000 osoba.

Izvor: Agencije