Katastrofalna bolest uništava polja kafe

Vlada Sjedinjenih Američkih Država pokušava pomoći poljoprivrednicima iz Centralne Amerike da se izbore sa katastrofalnom bolešću koja uništava polja kafe. U Latinskoj Americi štete su već dostigle cifru od milijardu američkih dolara.

Kriza sve više utječe i na poslovanje ugostitelja. Zalihe fine, skupe gurmanske kafe su ugrožene, a njene cijene već su počele rasti. Gljivica koja ubija kafu hara poljima Centralne Amerike – bolest poznata kao kafe-hrđa širi se već tri godine.

„Stanje je katastrofalno, govorimo o šteti od milijardu dolara. Ovo su mali farmeri koji su ionako teško živjeli, a to će biti pogubno za njihov prihod“, ističe Curt Reintsma iz Američke agencije za međunarodni razvoj.

Američka vlada pomoć traži u nauci. Univerzitet u Texasu dobio je pet miliona dolara kako bi pokušao razviti stabljike kafe imune na gljivice.

Skočile cijene u kafićima

U Los Angelesu kompanija Luxe Coffee Company specijalizirana je za prženje malih količina najfinije kafe, većinom iz Centralne Amerike. Zrna nabavljaju od malih uzgajivača. Vlasnik kompanije Mark Wain zabrinut je za njih, kao i za sebe.

„Na nas u industriji kafe gledam kao na nadzornike proizvodnje onoga što nam farmeri donesu. I ako ovako nešto prijeti da ih uništi – to bi onda moglo uništiti i nas“, kaže on.

U kafeteriji Lux's u Santa Monici cijene kafe su već skočile, javlja iz Los Angelesa reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

„Glavna briga Washingtona nisu potrošači kafe u državi. Na ovaj način želi se spriječiti porast krijumčarenja droge, politička nestabilnost i more imigranata na svojim granicama“, ističe on.

Ako se gljivica ne stavi pod kontrolu, SAD prognozira da će prinosi sa polja kafe u Guatemali, El Salvadoru, Hondurasu, Panami i Kostarici pasti za 40 posto, što će pola miliona farmera i radnika ostaviti bez posla.

„Ako još više ljudi postane siromašno – skočit će kriminalitet. Mislim da već raste migracija stanovništva sa farmi u gradove, što bi moglo prouzrokovati i veću migraciju na sjeveru“, rekao je Reintsma.

Cijena za buduće isporuke kafe Arabika skočila je na berzama na najviši nivo u posljednje dvije godine.

Izvor: Al Jazeera