Oglasi

Katarskim studentima zabranjen završetak studija u Egiptu

NHRC je primio 190 žalbi katarskih studenata kojima je zabranjen nastavak školovanja na egipatskim univerzitetima.
Egipatske vlasti nisu dozvolile katarskim studentima ulazak u državu bez vizaEPA

Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru (NHRC) kaže da je primila blizu 190 žalbi katarskih studenta kojima je zabranjen nastavak školovanja nakon što je nekima od njih zabranjen izlazak na završne ispite u septembru.

Prema NHRC-u, do zabrane je došlo nakon što su egipatske vlasti uvele posljednje mjere kojima se uvode ograničenja za katarske studente, poput uvjeta da dobiju saglasnost od sigurnosnih organa prije odobravanja vize.

NHRC ističe da su egipatske vlasti ranije izdale saopćenje da se katarski studenti upisani na egipatske univerzitete izuzimaju iz odluke o uvođenju viza za katarske državljane koji ulaze u zemlju.

Vraćeni u Katar

I pored toga, egipatske vlasti nisu dozvolile katarskim studentima ulazak u državu bez viza, a kad su pojedinim studentima odobrene vize, vlasti im i dalje nisu dopuštale ulazak u državu, pa čak ni nakon dolaska na aerodrome. Vraćeni su u Katar uz izgovor da nemaju sigurnosne dozvole. "Time je velikom broju studenata onemogućeno pravo na polaganje ispita bez ikakve krivice ili prijestupa", navodi se u saopćenju NHRC-a,

Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru potvrdila je da se, vezano za ovu zabranu, obratila Nacionalnoj komisiji za ljudska prava u Egiptu i brojnim međunarodnim organizacijama, prije svega Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), visokom komesaru za ljudska prava UN-a, Amnesty Internationalu i Human Rights Watchu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.