Katarski sportski kanal traži miljardu dolara odštete od Rijada

Kvartet otpužuje Katar da ima veze s regionalnim rivalom Iranom i da podržava terorizam, što Doha odlučno odbacuje (Getty Images)

Katarski sportski kanal beIN traži milijardu dolara kompenzacije od Saudijske Arabije, optužujući tu zemlju da je prekršila međunarodno pravo u vezi prikazivanja sportskih događaja na koje je pravo imao beIN.

Katar je, također, pokrenuo nove postupke protiv Saudijske Arabije u sklopu Svjetske trgovinske organizacije, optužujući Kraljevstvo da je kršilo prava o intelektualnom vlasništvu.

Oba postupka su najavljena u saopćenjima.

‘Kršenja prava intelektualnog vlasništva’

Ovo je najnovija eskalaciji zaljevske diplomatske krize, koja je počela 5. juna 2017. godine, kada je Saudijska Arabija, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratim, Bahrainom i Egiptom, prekinula diplomatske i trgovinske veze s Katarom.

Kvartet, koji je uveo blokadu, otpužuje Katar da ima veze s regionalnim rivalom Iranom i da podržava terorizam, što Doha odlučno odbacuje.

Katarsko Ministarstvo ekonomije je u saopćenju navelo da su predstavnici te zemlje predali zvanični zahtjev centrali WTO-a u Ženevi, izrazivši zabrinutost zbog diplomatskih, političkih i ekonomskih mjera Saudijske Arabije protiv Dohe.

“Akcije Saudijske Arabije ne predstavljaju samo kršenje trgovinskih prava Katara, nego, također, utječu na prava ostalih trgovinskih partnera”, navodi se u saopćenju Ministarstva ekonomije u Dohi.

“Fokus novog spora su kršenja prava intelektualnog vlasništva u Kraljevstvu”, navedeno je u saopćenju.

Dio zahtjeva Katara se odnosi na blokadu katarskog sportskog kanala beiIN u Saudijskoj Arabiji, navelo je Ministarstvo ekonomije na svojoj stranici.

‘Politička lopta u regionalnom sporu’

Ministarstvo je optužilo Rijad da odbija preduzeti efektivne mjere kako bi zaustavio pirateriju materijala beIN-a u Kraljevstvu.

BeIN je naveo da se upotrebljava kao “politička lopta u širem regionalnom sporu” i da će tražiti više od miljardu dolara od Saudijske Arabije.

Zvaničnici Saudijske Arabije nisu odgovorili na inicijativu i saopćenja Katara.

Izvor: Al Jazeera