Oglasi

Katarski šef diplomatije: S. Arabija je sila za izazivanje nemira

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je da je Saudijska Arabija sila za izazivanje nemira na Bliskom istoku.
'Katar je bio izložen mnogim pokušajima demonizacije i nanošenja štete koje su uglavnom predvodili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati', kaže Al ThaniReuters

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je da je Saudijska Arabija sila za izazivanje nemira na Bliskom istoku i da se često koristi ucjenom i ekonomskim pritiskom kako bi nametnula svoju autoritarnu vladavinu.  

Na brifingu u Londonu Al Thani je izjavio kako se čini da je neriješena zaljevska kriza počela poticati druge sporove u cijeloj regiji, čineći te sporove teže rješivim.

Ministar je spomenuo Libiju i Somaliju kao dvije zemlje u kojima Saudijska Arabija nastoji uvesti režime naklonjene Rijadu, prenosi list Guardian.

"Katar je bio izložen mnogim pokušajima demonizacije i nanošenja štete koje su uglavnom predvodili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati", kazao je katarski ministar vanjskih poslova. "Neke od zemalja, posebno one kojima je podrška Saudijske Arabije i UAE-a bila potrebna, čak su i ucjenjivane kako bi slijedile istu politiku protiv Katara. To stvara veliku nestabilnost na području Afričkog roga i supsaharske Afrike", rekao je.

Svrstavanje u teroriste

Al Thani je dodao da "Saudijska Arabija i Emirati svaku zemlju koju ne vodi autoritarna vlast svrstavaju u terorističke države". 

Što se tiče situacije u Sudanu, katarski ministar vanjskih poslova izjavio je da se "prošle sedmice u Sudanu dogodio brutalan masakr", opisujući Sudan ključnim za regiju.

Ministar vanjskih poslova dodao je da je Katar spreman pridružiti se skupini posrednika koji pokušavaju spriječiti sukob između Irana i SAD-a, ali je izrazio uvjerenje da Iran neće sjesti za pregovarački sto sa SAD-om dok ne budu ukinute ekonomske sankcije.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.