Oglasi

Katarski ministar: Zaljevsko vijeće mora primijeniti svoja pravila

Šeik Mohammed bin Abdurahman Al Thani traži regionalnu pomoć i reformu GCC-a za okončanje krize u Zaljevu.
Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kaže da su zaljevske zemlje "relevantnije kao blok"AFP

Katar je posvećen Vijeću za saradnju u Zaljevu (GCC), ali taj blok treba ojačati sopstvena pravila, signalizirajući da bi reformirana alijansa mogla pomoći da se riješi kriza u Zaljevu, izjavio je katarski ministar vanjskih poslova.

Šeik Mohammed bin Abdurahman Al Thani u subotu je izjavio da Katar i dalje računa na pomoć Kuvajta i regionalnih sila u nastojanjima da se kriza okonča.

„Vjerujemo da smo zapadnom svijetu relevantniji kao 'blok' nego kao odvojene zemlje“, rekao je on na godnjem Forumu Doha, ali je i dodao kako GCC „nema zube“ i da treba mehanizam za rješavanje konflikata.

„Oni imaju mehanizme, ali nikada ih ne upotrebljavaju jer neke zemlje smatraju da su neobavezujući. Moramo osigurati da pravila postanu obavezujuća za svakoga u regiji“, dodao je Al Thani.

Primjedbe katarskog diplomate dolaze u jeku blokade Katara, koju su mu u junu 2017. godine nametnule Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

Ova četvorka optužuje Katar za podršku „terorizmu“, dok mala zaljevska držaba to negira i tvrdi da bojkot ima za cilj da povrijedi suverenitet zemlje.

Katarski emir Tamim bih Hamed Al Thani pozvao je alijansu koju vodi Saudijska Arabija na početak dijaloga u nastojanju da se konflikt riješi.

'Ukinuti opsadu i pokrenuti dijalog'

„Naša pozicija o tome kako riješiti zaljevsku krizu se nije promijenila. Ovo može biti postignuto ako se ukine opsada Katara, a nesuglasice riješe kroz dijalog i nemiješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja“, kazao je Tamim na Forumu.

Kuvajt, tradicionalni posrednik u regiji, već godinu i po pokušava riješiti diplomatsku krizu, ali bez uspjeha.

Zaljevska kriza nije bila na listi prioriteta tokom nedjeljnog samita GCC-a u Rijadu.

Zaljevsko vijeće za saradnju je politička i ekonomska alijansa zemalja na arapskom polouotoku osnovana 1981. godine kaks ciljem da pojača društveno-ekonomsku, sigurnosnu i kulturnu saradnju.

U međuvremenu, rumunski ministar vanjskih poslova Teodor-Viorel Melescanu rekao je na Forumu Doha da Evropska unija radi na organizaciji konferencije koja bi pomogla da se kriza u Zaljevu riješi.

Ova zemlja u januaru 2019. godine će preuzeti rotirajuću ulogu predsjedavajuće Vijeća Evrope, na period od pola godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.