Oglasi

Katarski ministar: Zaljevska kriza pokrenuta s mrtve tačke

Nadamo se da će razgovori sa Saudijskom Arabijom voditi do napretka, rekao je katarski diplomata.
Mohammed bih Abdulrahman Al Thani je rekao i to da su dvije strane obavile nekoliko sastanaka na različitim lokacijamaReuters

Katarski ministar vanjskih poslova rekao je da se nada „napretku“ u naporima da se završi zaljevska dipomatska kriza, nakon razgovora sa zvaničnicima Saudijske Arabije, te je dodao da su se strane pomakle „s mrtve tačke“ u vezi dvogodišnjeg spora.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani to je rekao u petak, dok je govorio na konferenciji o vanjskoj politici u Rimu, u periodu u kojem su se pojavili znaci spuštanja tenzija između Katara i njegovih susjeda.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, zajedno s Egiptom, u junu 2017. godine Kataru nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, te s Dohom prekinuli diplomatske odnose, optužujući Katar za podršku „terorizmu“.

Katar te optužbe negira.

Četiri zemlje su Kataru uputile 13 uslova za ukidanje blokade, uključujući zatvaranje Al Jazeera Media Newtorka, raspuštanje turske vojne baze i zahlađenje odnosa s Iranom.

„Pomakli smo se s mrtve tačke i napravili izvjestan napredak“, rekao je katarski ministar.

Saudijski poziv katarskom emiru

„Nadamo se da će ovi razgovori voditi do napretka, kada ćemo moći vidjeti kraj krize“, dodao je.

On je rekao i to da su dvije strane obavile nekoliko sastanaka na različitim lokacijama, ali je odbio potvrditi izvještaje da je nedavno posjedio saudijski glavni grad Rijad.

Wall Street Journal ranije je izvijestio da je katarski diplomata u oktobru neplanirano posjetio Saudijsku Arabiju, gdje se susreo sa visokim zvaničnicima te države i ponudio iznio im ponudu za spuštanje tenzija.

Saudijski kralj Salman je, također, Dohi nedavno poslao pismo u kojem je poznao katarskog emira na godišnji skup Vijeća za saradnju u Zaljevu, koji će biti održan sljedeće sedmice.

Blok čine Katar, UAE, Saudijska Arabija, Bahrein, Oman i Kuvajt.

Još jedan znak spuštanja tenzija predstavljala je odluka Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina u novembru da otkažu bojkot Gulf cupa u Dohi, te da ipak nastupe na takmičenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.