Katarski ministar: Blokada Zaljeva u pat-poziciji

Doha, Katar
Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika (AP)

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je da je kriza u Zaljevu “u pat-poziciji”, te dodao da je Vijeće zaljevske saradnje (GCC) trenutno “paralizovano”.

On je razgovarao s novinarima nakon susreta šefova diplomatije šest članica GCC-a, Egipta i Jordana (uz američko posredovanje) u New Yorku.

Istakao je da će, osim ako se prvo ne riješi pitanje blokade koju vodi Saudijska Arabija, regionalni savez koji je zamislio SAD neće biti efektivan.

“Ovaj skup je važan, ali mi se moramo posvetiti izazovima u ovim državama kako bismo dokazali kredibilitet alijanse. Danas, GCC pati od neke vrste potpune paralize”, kazao je šeik Mohammad, dodavši kako, uprkos naporima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, države koje provode blokadu nisu odgovorile pozitivno.

Sastanak u petak održan je na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a i bio je prvo okupljanje te vrste otkad su 5. juna 2017. Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i poslovne veze s Katarom.

Taj kvartet optužuje Katar da ima bliske veze s regionalnim rivalom Iranom i da pomaže “terorizam”, a te optužbe Doha kategorički odbacuje.

‘Arapski NATO’

Novinar Al Jazeere Hashem Ahelbarra iz New Yorka javlja da je sastanak “veoma značajan” potez jer je riječ o prvom sastanku svih strana u tom sporu.

Pregovore je predvodio američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Ideja vodilja sastanka jest to da Amerikanci pokušavaju napraviti neku vrstu regionalnog saveza, ‘arapski NATO’ kako bi suzbili, kako oni vide stanje, rastući utjecaj Irana u regiji”, naveo je Ahelbarra.

Razgovarano je, između ostalog, o jačanju vojnih veza, kao i ekonomskih i diplomatskih odnosa.

Pompeo je ranije ove godine, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, izjavio da je “jedinstvo Zaljeva neophodno i moramo ga postići”.

U odvojenom razgovoru za Al Jazeeru šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani pozdravio je američki potez za vođenje ovog sastanka.

Jasne strategije

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir na sjednici Generalne skupštine UN-a ranije ove sedmice poručio je da države koje su nametnule blokadu mogu decenijama čekati da Doha ispuni njihovu kontroverznu listu zahtjeva.

Upitan za katarski stav o tim izjavama, šeik Al Thani odgovorio je:

“Moramo se prvo posvetiti izazovima u našoj regiji. Niko ne zna kakva će budućnost biti za godinu. Katar također može čekati zauvijek. Diplomatiju čine komuniciranje i posvećenost, a to jest Katar.”

Na svojoj konferenciji za medije podržao je ideju koalicije zasnovanu na “jasnim strategijama i mapi puta” kako bi se osiguralo čvrsto provođenje inicijative.

Katarski šef diplomatije istakao je da za uspjeh inicijative moraju postojati određeni kriteriji, kao i rješenje aktuelne krize u Zaljevu. To uključuje okončanje “nelegalnih procedura” nametnutih katarskom narodu.

“Iskreni smo i otvoreni. Ne treba nam inicijativa koja će brzo umrijeti. Treba nam jaka, čvrsta, održiva inicijativa”, dodao je.

Zahvalio se američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na naporima da se riješi kriza.

Brojni izazovi

Ahelbarra ističe izazove s kojima se suočava SAD, koji želi da se strane dogovore o brojnim regionalnim problemima, među kojima su ratovi u Siriji i Jemenu.

“Kako možete skupiti sve ove ljude kada se oni spore u svakom regionalom konfliktu? Ako se ne slože sve strane, ne znam kako će Amerikanci izgraditi regionalni savez da se izbori sa svim problemima regije”, dodao je.

State Department objavio je da su se ministri sporazumjeli o potrebi suprotstavljanja prijetnjama iz Irana i imali produktivne razgovore o uspostavljanju “Bliskoistočne strateške alijanse”, koja će promovisati sigurnosti i stabilnost u regiji.

Vijeće zaljevske saradnje politički je i ekonomski savez šest država Arapskog poluotoka: Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i UAE-a.

Prije krize stanovnici država članica GCC-a imali su velike slobode kretanja u šest tih država, ali to je okončano blokadom. Uz bliske plemenske veze, u proteklim generacijama proslavljene su hiljade brakova između Katarana i drugih državljana GCC-a i te porodice više se ne mogu susretati.

Izvor: Al Jazeera