Katarski emir učestvovat će na samitu GCC-a

Otkad je uvedena blokada Kataru, kuvajtski emir Sabah al-Ahmad Al Sabah bio je posrednik u rješavanju spora (Kuvajtski Kraljevski dvor)

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani učestvovat će na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) u Kuvajtu ove sedmice, rekao je ministar vanjskih poslova Katara.

Mohammed bin Abdurrahman Al Thani rekao je da je katarski čelnik prihvatio poziv da prisustvuje dvodnevnom samitu koji počinje u utorak u Kuvajtu, šest mjeseci nakon što je grupa država pod vodstvom Saudijske Arabije uvela blokadu Kataru.

Šeik Mohammed je rekao da će u ponedjeljak prisustvovati sastanku Vijeća ministara, dok će emir prisustvovati samitu.

“Bitno je da se održi sistem GCC-a”, rekao je šeik Mohammed, prenose agencije.

Prošle sedmice Kuvajt je pozvao čelnike svih šest država članica, ali nije bilo jasno hoće li svi prisustvovati skupu.

Mogućnost kolapsa

GCC je politički i ekonomski savez država na Arapskom poluotoku. Članice GCC-a su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Otkad je uvedena blokada Kataru, kuvajtski emir Sabah al-Ahmad Al Sabah bio je posrednik u rješavanju spora.

U oktobru je upozorio na mogući kolaps GCC-a ako se kriza nastavi.

Krajem oktobra kralj Bahreina rekao je da njegova država neće učestvovati na samitu ili drugom sastanku na kojem je prisutan Katar osim ako Doha ne “promijeni pristup”.

Politički analitičar Marwan Kabalan rekao je za Al Jazeeru da postoji stvarna mogućnost kolapsa GCC-a.

“Ovo je prava opasnost. Mislim da kuvajtski emir vrlo dobro zna da ćemo imati dva bloka unutar Vijeća ako se kriza nastavi. Jedan bi vodili Saudijska Arabija, Emirati i Bahrein, a u drugom bi bili Katar, Oman i, u manjoj mjeri, vjerovatno Kuvajt. Tako bismo imali dva Vijeća, a ne jedno.”

Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno s Egiptom, u junu su nametnuli blokadu Kataru, optužujući Dohu da podržava “terorizam”. Katar snažno odbacuje i negira te navode.

Izvor: Al Jazeera