Katarski emir u ponedjeljak u Hrvatskoj

Dvije vlade do sada nisu postigle nikakav konkretan dogovor o terminalu, koji godinama kasni (Ured predsjednice RH)

Katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani doći će u ponedjeljak u posjetu Hrvatskoj, najavio je Ured hrvatske predsjednice, u trenutku kada Hrvatska još nije odlučila o dobavljaču plina za LNG terminal na Krku.

Katarski emir u Zagreb dolazi u uzvratnu posjetu, nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u bila u Dohi u aprilu 2017. godine.

Katar je pokazivao interes za izgradnju i opskrbu plinom plutajućeg terminala, strateškog projekta Hrvatske i Evropske unije, koji bi trebao biti operativan 2021. godine i smanjiti ovisnost Evrope o ruskom plinu.

Još bez dogovora o terminalu

Uprkos čestim susretima na vrhu i posjetama katarskih stručnjaka Hrvatskoj, dvije vlade do sada nisu postigle nikakav konkretan dogovor o terminalu koji godinama kasni.

“Ako ne krenemo u izgradnju, zaobići će nas energetski i drugi putevi”, upozorila je Grabar Kitarović tokom posjete Dohi prije više od godinu i pol.

“Problem je do sada bio u nama. Odluku o gradnji LNG-a donijeli smo kada i Poljaci. Njihov je terminal proradio prije godinu dana, a mi svoj nismo ni počeli graditi”, istaknula je ona.

Kompanija LNG Hrvatska odabrala je početkom novembra norvešku ponudu za plutajući terminal, odnosno brod za ukapljeni plin, a 20. novembra zatvara se konkurs za zakup kapaciteta.

Dobavljač budućeg terminala još nije izabran.

Najveće plinsko polje na svijetu

Katar ima treće najveće zalihe plina na svijetu, a 2017. godine otvoren je Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

Privlačnost Katara za hrvatske kompanije leži u visokom standardu, koji omogućavaju bogate rezerve nafte i plina.

Energenti stvaraju 90 posto izvoza i više od 75 posto budžetskih prihoda tog emirata s približno 2,5 miliona stanovnika, od čega je Katarana oko 310.000.

Al Thani će se, osim s Grabar Kitarović, sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te premijerom Andrejem Plenkovićem.

Izvor: Agencije