Katarski emir u Iranu: Deeskalacija je jedini put naprijed

Šeik Tamim je održao razgovore s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem (Reuters)

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani kazao je da je jedino rješenje za rastuće napetosti na Bliskom istoku između Irana i Sjedinjenih Američkih Država deeskalacija napetosti i dijalog.

Šeik Tamim je stigao u iransku prijestolnicu Teheran kako bi održao razgovore sa visokim zvaničnicima, uključujući predsjednika Hassana Rouhanija tokom tokom povišenih napetosti u Zaljevu nakon američkog ubistva visokorangiranog iranskog zapovjednika Qassema Soleimanija u Bagdadu i iranskih raketnih napada u znak odmazde na američke mete u Iraku.

Katar i Iran su se složili da je deeskalacija “jedino rješenje” za regionalne napetosti, rekao je šeik Tamim nakon sastanka sa Rouhanijem.

“Ova posjeta dolazi u kritičnom trenutku u regiji, i mi smo se složili sa braćom i sa njegovom ekselecijom predsjednikom da je jedino rješenje za ove krize deeskalacija sa svačije strane i dijalog”, rekao je on na konferenciji za novinare.

“Dijalog je jedino rješenje da se riješi ova kriza”, dodao je.

Šeik Tamim je prvi lider neke nacije koji je posjetio Iran od ubistva Soleimanija 3. januara u američkom napadu dronom.

Državna novinska agencija Qatar News Agency (QNA) objavila je ranije da će se razgovori fokusirati na “bilateralne odnose između dvije zemlje i načine da se oni promoviraju i unaprijede, kao i o skorašnjim razvojem događaja u regiji te regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog značaja”.

Katar, koji ima bliske odnose sa SAD-om, ali i jake veze sa Iranom, sa kojim dijeli najveće plinsko polje na svijetu, pozvao je na mirno rješavanje regionalnih napetosti.

Šeika Tamima prati zvanična delegacija u njegovoj prvoj posjeti Iranu od kada je postao emir 2013. godine.

Napetost na Bliskom istoku

Ranije u nedjelju je emir posjetio prijestolnicu Omana, Muscat, gdje je uputio saučešće novom sultanu te zaljevske zemlje, Haithamu bin Tariqu Al Saidu, u vezi smrti njegovog prethodnika, sultana Qaboosa bin Saida Al Saida.

Dana nakon što je 3. januara ubijen Soleimani, čelnik elitnih Snaga Quds Islamske revolucionarne garde, katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani se sastao sa svojim iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom u Teheranu.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o skorašnjim događajima u regiji, “posebno o događajima u Iraku kao i o načinima da se smire napetosti kako bi se održala kolektivna sigurnost u regiji”, izvijestila je QNA tada.

U srijedu je šeik Mohammad kazao da Katar pažljivo prati razvoj događaja u Iraku, te da traži sa koordinira sa prijateljskim zemljama kako bi se reducirale napetosti.

“Želimo da putem niza komunikacija da konsultiramo i koordiniramo sa prijateljskim i bratskim zemljama da smirimo i reduciramo eskalaciju”, napisao je on na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera