Katarski emir odbacuje ‘nepravednu opsadu’

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani je o krizi razgovarao s indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom (Reuters)

Katarski lider izjavio je u srijedu kako je “otvoren za dijalog” u rješavanju četveromjesečne blokade njegove države koju su nametnuli zaljevski susjedi, a njihov potez nazvao je “nepravednom opsadom”.

Tokom obraćanja u Indoneziji, državi u kojoj živi najviše muslimana na svijetu i koja ima bliske odnose s arapskim svijetom, katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani naveo je kako je o krizi razgovarao s indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom.

“Prenijeli smo kako je Katar spreman na vođenje dijaloga kako bi se riješio problem za koji već znamo da neće imati pobjednika”, naveo je Šeik Tamim novinarima nakon susreta s Widodom u državnoj palati u Bogoru, nedaleko od prijestolnice Džakarte.

“Mi smo svi braća i svi patimo zbog ove krize”, dodao je.

Lista zahtjeva

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i poslovne veze s Katarom 5. juna, optuživši ovu državu da finansira “terorizam” i održava previše bliske veze s njihovim rivalom Iranom.

Ove optužbe Doha negira.

Predsjednik Widodo nije javno govorio o sporu u Zaljevu.

“Ovo je veoma važna posjeta i prva posjeta emira Al Thanija Indoneziji, a dešava se u vrijeme obilježavanja uspostave diplomatskih veza Indonezije i Katara od prije 41 godinu”, rekao je on.

Blok zaljevskih država, predvođene Saudijskom Arabijom, objavili su listu od 13 zahtjeva Kataru, među kojima je zatvaranje Medijske mreže Al Jazeera i prekid veza s Iranom.

Kuvajt i Sjedinjene Američke Države pokušavaju djelovati kao posrednici, ali je malo znakova da će kriza biti uskoro riješena.

Izvor: Agencije