Katarske zastave u Saudijskoj Arabiji pozdravljene na Twitteru

Oznaka #SaudiandQatarAreOne postala je viralna među korisnicima te društvene mreže u Zaljevu (Al Jazeera)

Korisnici Twittera širom Saudijske Arabije pozdravili su odluku vlasti da istaknu katarske zastave na javnim mjestima uoči samita Arapske lige. Navode da se nadaju da će to biti polazna tačka za povratak “bratskih veza” između dva susjeda.

Deseci katarskih zastava podignuti su na stubovima ulične rasvjete u četvrtak u istočnom gradu Dammamu, gdje će 15. aprila biti održan samit.

Doha još nije odlučila na kojem će nivou biti predstavljena na samitu.

Prošlog ljeta Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su veze s Katarom, stvarajući najveću krizu u unutrašnjim odnosima Arapa u novijoj historiji.

Četiri zemlje optužuju Katar da podržava “terorizam”, što je ta zemlja odlučno odbacila.

Spremnost Katara za razgovore

Šeik Tamim bin Hamad Al Thani, katarski emir, više je puta rekao da je spreman razgovarati s tom četvorkom, ali da se neće odreći suvereniteta svoje države.

Hiljade korisnika Twittera podržale su gest u Dammamu, uz oznaku #SaudiandQatarAreOne, što je najpopularnija tema u tom gradu.

Evo odgovora nekih korisnika:

Korisnik Twittera Boozamal napisao je:

“#SaudiandQatarAreOne, Saudijska Arabija i Katar su jedno, nema sumnje u to. Činjenica je da smo sretni što vidimo da se katarska zastava vijori u Saudijskoj Arabiji.”

Korisnik @ii6vu napisao je:

“Naši prijatelji, mudri ljudi Katara, vi ste naša braća – i narod i vlast.”

Muhammad al-Hussaini napisao je:

“Neka nas Allah ponovo ujedini.”

Korisnici društvenih mreža u Kataru također su pozdravili taj događaj, a Abdulaziz Ali Ishaq napisao je:

“Narodi Zaljeva su jedno. Narode Zaljeva niko ne može razdvojiti.”

Amal Abdulmalik navodi:

“Nadam se da je ova oznaka početak kraja elektronskih i botovskih napada na Katar, njegovog emira i narod. Molimo Boga da nas zaštiti od vidljivih i nevidljivih neprijatelja.”

Slogani podrške Kataru jedna su od brojnih tema o kojima se diskutuje na Twittteru na arapskom. Ta društvena platforma popularan je medij među stanovnicima arapskog svijeta.

Izvor: Al Jazeera