Katarska zastupnica ‘spržila’ odgovorom predsjednika Arapskog parlamenta

Katar pruža pomoć i podršku bez čekanja na zahvalnost, kazala je Aisha Al Mannai (Al Jazeera)

Aisha Al Mannai, zastupnica Konsultativnog savjeta Katara, usprotivila se i reagirala na to što je predsjednik Arapskog parlamenta Meshaal bin Fahmi al-Salami izostavio spominjanje Katara prilikom nabrajanja država koje su nedavno pružile podršku Jordanu u suočavanju s ekonomskom krizom.

Na zasjedanju Arapskog parlamenta u Egiptu, Salami, državljanin Saudijska Arabije, zahvalio se Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za pružanje podrške Jordanu u ekonomskoj krizi, ignorirajući pri tom katarsku pomoć usmjerenu ovoj državi.

Al Mannai se obratila predsjedniku Arapskog parlamenta, rekavši: “Poštovani gospodine predsjedavajući, kada su neke arapske države pružile podršku Jordanu, Vi ste se im se poimenično zahvalili, premda se ne treba zahvaljivati na onome što je dužnost.”

Khalil Attieh se zahvalio državi Katar

Kazala je da ju je to postidjelo te da država Katara pruža pomoć i podršku bez čekanja na zahvalnost.

“Međutim, imajući u vidu da ste se Vi poimenice zahvalili državama, mislim da bi bilo pravedno da ste spomenuli i državu Katar”, dodala je Al Mannai.

“Isključivanje Katara iz Vašeg govora smatram odrazom Vašeg ličnog stava”, rekla je.

Riječ je uzeo Khalil Attieh, član jordanskog Predstavničkog doma, koji se zahvalio državi Katar za podršku jordanskoj ekonomiji, kao i Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Emiratima.

“Iako sam u svojoj komunikaciji s Generalnim sekretarijatom [Arapskog parlamenta] istakao da je neophodno spomenuti državu Katar kao jednu od zemalja koje pružaju podršku Kraljevini [Jordan], ime ove države je izostavljeno”, pojasnio je Attieh.

Katarske investicije od 500 miliona dolara

“Tražim od Arapskog parlamenta da cijeni bliske veze između svih arapskih zemalja i da bude svjestan arapskih i islamskih principa”, dodao je on.

“Arapski parlament treba zahvaliti Kataru što je ponudio ne 50, već 500 miliona dolara za ekonomske projekte, kao i 10.000 radnih mjesta za Jordance”, kazao je Attieh.

Korisnici društvenih mreža obavili su videosnimak obraćanja Al Mannai i Attieha, pohvalivši ovakav njihov stav i reakciju na ponašanje predsjednika Arapskog parlamenta.

Država Katar je 13. juna najavila paket investicija u Jordan vrijedan pola milijarde dolara i pružanje 10.000 radnih mjesta za Jordance u Kataru.

Izvor: Al Jazeera