Katarska pomoć Pojasu Gaze narednih dana

Dio katarske pomoći namijenjen je siromašnim stanovnicima blokirane enklave (Ilustracija)

Isporuka katarske novčane pomoći Pojasu Gaze očekuje se narednih dana nakon što ju je Izrael privremeno blokirao zbog protesta na granici, objavila je agencija AFP, pozivajući se na izvor blizak katarskom ambasadoru.

Izraelski mediji u četvrtak su izvijestili da je državni kabinet za sigurnost odobrio dozvolu da se novac prebaci u Gazu nakon što je proces bio privremeno blokiran, ali nema zvanične potvrde toga.

Mohammed al-Emadi, katarski ambasador u Gazi, ušao je u Pojas Gaze u srijedu kasno navečer, navodi izvor, ali bez 15 miliona dolara, iznosa potrebnog da se isplate službenici Hamasa i pomognu osiromašeni stanovnici Gaze.

Netanyahu spriječio transfer

“Očekujemo da se novac u Gazu unese u narednih nekoliko dana”, rekao je izvor, bez dodatnih detalja.

Ambasador je očekivao da će mu biti dozvoljeno ponijeti novac sa sobom, ali, prema izraelskom zvaničniku, premijer Benjamin Netanyahu odlučio je to spriječiti u srijedu navečer.

Odluka je donesena nakon što su izraelske snage, navodno, napadnute na granici s Pojasom Gaze, na šta su odgovorile tenkovskom paljbom i zračnim napadom na Hamasove vojne objekte.

Izrael i Hamas od 2008. vodili su tri rata, a postoji bojazan i od četvrtog, mada je nezvanično primirje između dvije strane često prekidano napadima.

Prema dogovoru, Izrael je Kataru dozvolio da isporuči pomoć Pojasu Gaze, uključujući 15 miliona dolara mjesečno za plaće Hamasovih službenika i ugrožene stanovnike.

Gotovina preko izraelske teritorije

Ta isplata trebala bi biti treća od planiranih šest iz katarskih fondova, u ukupnoj vrijednosti 90 miliona dolara, o čemu je postignut dogovor s Izraelcima, koji insistiraju da se gotovina do Gaze prenosi preko njegove teritorije.

Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, nosi etiketu “terorističke organizacije” u očima SAD-a i Evropske unije, tako da mu banke ne odobravaju novčane transakcije.

Izrael, također, dozvoljava isporuku goriva blokiranoj enklavi, koju finansira Katar.

Izvor: Al Jazeera i agencije