Oglasi

Katar vodeći na svjetskom tržištu u eksportu LNG-a

Glavni primalac katarskog LNG-a bila je u 2017. Južna Koreja sa 15,9 milijardi kubnih metara.
Prošlogodišnji drugi najveći izvoznik LNG-a bila je Australija sa 75,9 milijardi kubnih metara gasaArhiva

Katar je zadržao dominaciju u svijetu u izvozu tečnog prirodnog gasa, izvezavši 103,4 milijarde kubnih metara LNG-a u 2017. godini, prema izvještaju BP-a o statističkom pregledu svjetske energije 2018. godine.

Glavno tržište za katarski LNG je azijsko-pacifička regija s ukupno 69,6 milijardi kubnih metara.

Glavni primalac katarskog LNG-a bila je Južna Koreja sa 15,9 milijardi kubnih metarab, dok je Japan uvezao 13,8 milijardi kubnih metara.

Katar je, također, prodao 23,7 milijardi kubnih metara LNG-a Evropi, javlja Anadolija.

Prema izvještaju BP-a, prošlogodišnji drugi najveći izvoznik LNG-a bila je Australija sa 75,9 milijardi kubnih metara gasa.

Izvozni kapacitet SAD-a

Indonezija je pratila s 21,7 milijardi kubnih metara, a SAD je na trećem mjestu sa 17,4 milijarde kubnih metara.

Jedini primalac australijskog LNG-a bila je azijska regija, a Kina je kupila 35 milijardi kubnih metara gasa od Australije i Južna Koreja 9,6 milijardi kubnih metara.

Očekuje se da će SAD u narednim godinama povećati izvozni kapacitet za LNG, s obzirom na to da izgradnja jednog LNG terminala traje oko četiri godine.

Glavni uvoznik LNG-a u svijetu bio je azijsko-pacifička regija s Japanom sa 113,9 milijardi kubnih metara uvoza LNG-a.

U Evrop je glavni uvoznik LNG-a Španija sa 16,6 milijardi kubnih metara gasa, dok je Turska kupila 10,9 milijardi kubnih metara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.