Oglasi

Katar: Ukinite blokadu, pa možemo pregovarati

Doha neće pregovarati sa arapskim zemljama sve dok ne uklone blokadu, kaže ministar vanjskih poslova Katara.
Doha još nije primila zahtjeve zemalja koje su nametnule blokaduReuters

Katar neće pregovarati sa arapskim državama koje su prekinule ekonomske i putničke veze sa tom zemljom dok one ne ukinu mjere i uklone blokadu, kazao je katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Dodao je da neće biti razgovora o unutrašnjim pitanjima Katara, uključujući medijsku mrežu Al Jazeera.

"Katar je pod blokadom, nema pregovora. Moraju ukloniti blokadu da bi počeli pregovore", rekao je Al Thani novinarima u Dohi.

"Dosad nismo vidjeli nikakav napredak u vezi uklanjanja blokade, što je preduvjet za bilo kakav korak naprijed".

Kazao je da Katar još nije primio nikakve zahtjeve od Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koji su prekinuli veze prije dvije sedmice, čime su izazvali krizu u Zaljevu kakva nije viđena dugi niz godina.

Sve vezano za pitanja šest nacija članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja je predmet pregovora, rekao je on, pri čemu je mislio na organizaciju koju čine Katar, Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Kuvajt i Oman.

Katarska pitanja

"Sve što je nevezano za njih nije predmet pregovora. Niko nema pravo da se miješa u moja pitanja. Al Jazeera je katarsko pitanje, katarska vanjska politika u vezi regionalnih tema je katarsko pitanje. I mi nećemo pregovarati o našim vlastitim pitanjima", kazao je on.

On je rekao da je kuvajtski vladar jedini posrednik u ovoj krizi i da on čeka na konkretne zahtjeve zaljevskih zemalja kako bi se poduzeli napori za rješavanje krize.

"Ne možemo imati samo (nejasne) zahtjeve poput 'Katarani znaju šta želimo od njih, moraju zaustaviti ovo ili ono, mora ih nadgledati strano nadzorno tijelo'…", rekao je Al Thani.

Kriza je utjecala na kretanje civila, na uvoz određene hrane, podignute su tenzije u Zaljevu, a došlo je do zbrke u poslovnom svijetu. Ali to nije utjecalo na izvoz energenata iz Katara, najvećeg izvoznika ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Al Thani je kazao da će se Katar osloniti na druge države ako se nastavi bojkot, uključujući Iran, velikog regionalnog suparnika Saudijske Arabije.

"Imamo rezervni plan koji uglavnom ovisi o Turskoj, Kuvajtu i Omanu", rekao je on.

"Iran nam je otvorio zračne koridore za prolaz naše avijacije i mi sarađujemo sa svim zemljama koje mogu osigurati namirnice za Katar".

Izvor: Al Jazeera