Katar udvostručio obećanu pomoć Egiptu

Premijeri Egipta i Katara, Hisham Qandil i Hamad bin Jassim Al Thani, sastali se u Kairu u utorak (AFP)

Katar je saopćio kako će povećati finansijsku pomoć Egiptu za 2,5 milijardi američkih dolara na ukupno pet milijardi, od čega će milijardu biti dodijeljeno u vidu direktne pomoći, a četiri milijarde u vidu bankarskih depozita.

Finansijska pomoć prijeko je potrebna Egiptu koji prolazi kroz valutnu krizu i koji je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio novčanu injekciju gotovo istog iznosa za podsticaj posrnule ekonomije, prenosi agencija AFP.

Premijer Katara Hamad bin Jassim Al Thani rekao je na konferenciji za štampu u Kairu da je Doha udvostručila ranije najavljenu pomoć, koja je trebala iznositi 500 miliona dolara u vidu direktne pomoći i dvije milijarde u vidu bankarskih depozita.

Konferencija je održana u prijestolnici Egipta, nedugo nakon što je vlada te države saopćila da je imala „plodonosan“ razgovor sa delegacijom MMF-a, koja je posjetila Kairo.

Tim Fonda bi u roku od nekoliko sedmica trebao ponovo doći u Egipat zbog nastavka pregovora, nakon što se u ponedjeljak direktor fonda za Bliski istok Ahmed Masud sastao sa egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem i drugim zvaničnicima.

Ohrabrujuća odlučnost

MMF, koji je Kairu, prema navodima štampe, obećao kredit od 4,8 milijardi dolara, „ostaje posvećen podršci Egiptu u borbi sa ekonomskim izazovima“, izjavio je u utorak egipatski premijer Hisham Qandil.

Fond „smatra da je odlučnost Vlade da poduzme neophodne korake da osigura finansijsku stabilnost ohrabrujuća“, dodao je premijer.

Egipat je očekivao da će kredit MMF-a biti odobren u decembru ili januaru, ali su višesedmični ulični sukobi i protesti odložili odobrenje pomoći.

Egipatska valuta potonula je na rekordno nizak nivo u posljednjih nekoliko sedmica, nakon što je centralna banka u Kairu pokrenula aukcije inostranih valuta da bi sačuvala devizne rezerve, koje su na kritično niskom nivou.

Izvor: Agencije