Katar ublažava mjere, dozvoljene sportske aktivnosti

Sve industrijske aktivnosti, građevinske kompanije i nadzor izgradnje će raditi kao i prije (Al Jazeera)

Katar je počeo sa blagim ublažavanjem ograničenja uvedenih zbog korona virusa pa se stanovnicima dozvoljava vježba na otvorenom bez maske, te produženje radnog vremena u komercijalnom i uslužnom sektoru, javlja Al Jazeera English.

Od četvrtka, 4. juna, dozvoljen je rad od sedam ujutro do 20 sati po lokalnom vremenu, objavilo je Ministarstvo privrede i industrije ove države. Od tog okvira izuzimaju se supermarketi, apoteke, restorani koji vrše dostavu, kao i neke druge esencijalne grane trgovine koje će raditi kao i prije krize.

Sve industrijske aktivnosti, građevinske kompanije i nadzor izgradnje će također raditi kao i prije.

Zatvoreni ostaju šoping centri, prodaja odjeće, robne kuće, teretane, brijačnice i frizerski saloni.

Dozvoljen sport

Dozvoljeno je i da od danas četiri osobe mogu biti u jednom vozilu. Izuzeće od tog pravila su veća privatna vozila sa članovime iste porodice, dok će autobusi i dalje moći raditi sa pola kapaciteta putnika.

Sportom se ljudi mogu baviti u cijeloj državi, ne samo u mjestu prebivališta, uz obavezno praćenje fizičke udaljenosti i drugih mjera.

Katar je prošlog mjeseca uveo obavezu nošenja maske kada neko napušta dom. Do sada je zabilježio 62.160 slučajeva korona virusa, od kojih je 45 osoba preminulo.

Izvor: Al Jazeera