Katar tuži banke iz S. Arabije, UAE-a i Luksemburga

Katar se suočava sa ekonomskom i diplomatskom blokadom koju je nametnula Saudijska Arabija zajedno sa UAE-om, Bahreinom i Egiptom (Reuters)

Katar je podnio tužbe u Londonu i New Yorku protiv tri banke za navodnu zavjeru da se potkopa njegova valuta i mjenice.

U slučaju se spominju Prva banka Abu Dhabija (FAB) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Banka Samba iz Saudijske Arabije i banka Banque Havilland sa sjedištem u Luksemburgu, navodi se u saopćenju katarske Vlade. Samba je jedna od vodećih banaka u Saudijskoj Arabiji. 

Katar je naveo da je Banque Havilland pokušao da oslabi njenu valutu, rijal, dajući, kako se navodi, lažne izjave platformama za trgovanje stranim valutama u New Yorku čime se je navodno htio omesti indekse i tržišta na kojima su prisutni katarski investitori i imovina.

U saopćenju se ne navode detalji o optužbama protiv FAB-a i Banke Samba, samo stoji da su “bili uključeni u manipulacije finansijskim tržištem”. 

Nijedna banka nije imala komentar na ove optužbe, a Doha nije saopćila koja šteta je počinjena. 

Blokada Katara

Katar se suočava sa ekonomskom i diplomatskom blokadom koju je nametnula Saudijska Arabija zajedno sa UAE-om, Bahreinom i Egiptom od 2017. 

Četiri zemlje optužuju Dohu da podržava “terorističke grupe” i gradi bliske veze sa Iranom, saudijskim regionalnim rivalom. 

Katar negira ove optužbe kao “neosnovane”. Također je odbio listu zahtjeva ovih zemalja kako bi podigle blokadu, navodeći da je to pokušaj da se naruši suverenitet države. 

Tužbe su podnijete na osnovu istrage koju je pokrenuo Katar o manipulacijama tržištem, navodi se u saopćenju te dodaje da bi se mogle poduzeti i druge pravne akcije jer se istraga nastavlja. 

Doha je već poduzela pravne akcije protiv četiri zemlje pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Međunarodnom organizacijom za civilnu avijaciju (ICAO) i Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO). 

Izvor: Al Jazeera i agencije