Katar traži da UN djeluje protiv blokade

Nacionalni komitet za ljudska prava podnio je 26.000 žalbi zbog blokade, kazao je Al Thani (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Katara kazao je da blokada koju su zaljevske zemlje nametnule Kataru predstavlja kršenje ljudskih prava i da Ujedinjeni narodi trebaju preduzeti mjere protiv Saudijske Arabije i njenih saveznika.

U govoru pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava u Ženevi, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je rekao da se Katar suočava s nizom izazova zbog “nezakonitih mjera” koje su nametnuli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, nakon što su ustvrdili da Doha “podržava terorizam”.

Katar je energično odbacio ove optužbe.

Šef katarske diplomatije kazao je katarski Nacionalni komitet za ljudska prava podnio blizu 26.000 žalbi zbog blokade.

‘Razorene mnoge porodice’

Dodao je da očekuje da će međunarodna zajednica “poduzeti mjere protiv zemalja koje su nametnule blokadu”.

“Ove zaljevske države poduzele su ilegalne mjere, koje predstavljaju teško kršenje građanskih, ekonomskih i društvenih ljudskih prava, uključujući zabranu katarskim državljanima da putuju ili prolaze preko njihovih teritorija”, rekao je šeik Muhammed na sesiji.

“To je razorilo mnoge porodice i natjeralo mnoge da prekinu obrazovanje ili rad u Kataru.”

Saudijska Arabija i saveznici prekinuli su diplomatske odnose 5. juna s Katarom, kao i zračni, vodeni i drumski saobraćaj, optužujući tu državu da “finansira terorizam”, što Katar odlučno odbacuje.

Ova grupa država je 22. juna objavila listu od 13 zahtjeva, među kojima je i onaj kojim se traži prekid rada medijske grupe Al Jazeera, umanjenje odnosa Katara s Iranom te protjerivanje turskih trupa u Kataru, kao preduvjete ukidanja blokade.

Doha je odbila sve zahtjeve, okarakteriziravši ih kao pokušaje udara na katarski suverenitet.

‘Skrivanje činjenica’

Čelnik katarskog Nacionalnog komiteta za zaštitu ljudskih prava Ali bin Smaikh al-Marri kazao je prošlog mjeseca da će njegova organizacija preduzeti pravne mjere protiv zemalja koje su nametnule blokadu u ime građana koji su službeno podnijeli žalbe i zatražili nadoknadu materijalne štete.

Katarski ministar vanjskih poslova je, također, naglasio da su zaljevske zemlje pokušale “sakriti činjenice od ljudi” i izmislile tvrdnje o podržavanju terorizma.

“Pravi motiv za opsadu nije borba protiv terorizma, već miješanje u našu [katasrku] vanjsku politiku i podrivanje suvereniteta”, kazao je Al Thani i dodao da se kriza u Zaljevu može riješiti samo dijalogom.

“Država Katar ponovo ističe da odbacuje i osuđuje terorizam u svim oblicima, bez obzira na uzroke i motive. Katar je aktivan član antiterorističke koalicije. Međutim, uprkos svim izazovima i tvrdnjama, Katar je spreman za razgovor”, rekao je šef katarske diplomatije.

U nedjelju je Saudijska Arabija suspendirala planove za održavanje razgovora s Katarom, netom nakon što su se javili izvještaji o tome kako je telefonski razgovor između katarskog emira i saudijskog prestolonasljednika nagovijestili potencijalni napredak u velikoj diplomatskoj krizi u Zaljevu.

Telefonski razgovor između katarskog emira Šeika Tamima bin Hamada Al Thanija i saudijskog princa Mohammeda bin Salmana bio je prvi zvanični kontakt između Dohe i Rijada od početka krize prije više od tri mjeseca.

‘Spremnost za okončanje spora’

U telefonskom razgovoru, čije su održavanje objavili državni mediji obje zemlje, dva lidera su iskazala spremnost za okončanje spora.

Međutim, čini se kako postoji spor oko protokola – neki izvještaji ističu kako Katarska novinska agencija nije spomenula kako je Doha inicirala poziv.

U izvještaju o telefonskom razgovoru dva lidera QNA navodi kako je razgovor koordinirao američki predsjednik Donald Trump.

Tokom razgovora, Šeik Tamim i Mohammed bin Salman “istakli su potrebu rješavanja krize” kroz dijalog, “kako bi se osiguralo jedinstvo i stabilnost” Vijeća zaljevske saradnje, navodi QNA.

Katarski emir pozdravio je prijedlog saudijskog prestolonasljednika za imenovanje dvojice predstavnika za rješavanje spora “na način koji ne utječe na suverenitet država”, dodaju iz Katarske novinske agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije