Katar se žali UNESCO-u zbog kršenja prava studenata

Marri poziva zaljevske države da ostave politiku po strani (AFP)

Nacionalni komitet za ljudska prava (NHRC) Katara predao je izvještaj Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) o kršenjima prava katarskih studenata u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šef NHRC-a Ali bin Smaikh al-Marri u Parizu je predao izvještaj, u kojem se navodi da su obrazovne institucije u te tri arapske države prekršila prava studenata.

Studenti su spriječeni da polažu završne ispite, nisu im izdate diplome te im je ukinuto pravo na studiranje bez objašnjenja.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su diplomatske veze s Katarom i nametnuli blokadu toj državi 5. juna, tvrdeći da Katar podržava terorizam.

Tri zaljevske države i Egipat nisu dali dokaze za tvrdnje, dok Katar snažno odbacuje njihove navode.

Pravo na obrazovanje

Al Marri je rekao da je izvještaj podnesen UNESCO-u jer ta međunarodna organizacija može riješiti takva pitanja i zaustaviti nehumano kršenje prava koje provode zaljevske države.

Prema izvještaju, zabilježeno je 85 slučajeva kršenja ljudskih prava katarskih studenata u UAE-u, 29 u Saudijskoj Arabiji i 25 u Bahreinu.

NHRC je ranije nazvao poteze protiv Katara „gorim od Berlinskog zida“ te dodao da „nepravedna opsada“ utječe na pravo na obrazovanje katarskih studenata u tri države, pogotovo u UAE-u.

Također je pozvao univerzitete i obrazovne institucije u UAE-u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu da ostave po strani političke razmirice i uzmu u obzir prava katarskih studenata, ne postavljajući prepreke na njihov put obrazovanja.

Izvor: Al Jazeera