Oglasi

Katar se povlači iz OPEC-a u januaru 2019. godine

Najavu je izdao katarski ministar energetike Saad Sherida al-Kaabi; Qatar Petroleum potvrdio te planove.

Bellis: Izlazak Katara iz OPEC-a je odluka od velikog značaja

Katar će se povući iz Organizacije zemalja izvoznica nafte - OPEC, organizacije 15 zemalja koje vade i izvoze naftu.

Tih 15 zemalja su zaslužne za gotovo polovinu ukupne svjetske proizvodnje nafte.

Ovu najavu je dao katarski ministar energetike Saad Sherida al-Kaab, a potvrdio je Qatar Petroleum, državna naftna kompanija.

U obraćanju na konferenciji za novinare u Dohi, Al-Kaabi je kazao da "povlačenje odražava želju Katara da se fokusira na planove za razvoj i proširenje proizvodnje svog prirodnog plina sa 77 miliona tona godišnje na 110 miliona tona u narednim godinama".

Katar je prva zemlja iz Zaljeva koja napušta blok zemalja izvoznica nafte.

Reporterka Al Jazeere Charlotte Bellis je izvijestila da je Katar ovu odluku objavio samo nekoliko dana uoči sastanaka OPEC-a, koji se održava 6. decembra.

"Kazali su da odluka nema nikakve veze sa blokadom Katara i da su o tom potezu razmatrali već nekoliko mjeseci", izvijestila je Bellis, pri čemu je mislila na diplomatsku blokadu Katara koju su nametnuli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein.

"Također su saopćili da ako se želi napustiti OPEC, da se to mora učiniti do kraja godine", dodala je ona.

"Kazali su da su željeli ovo željeli uraditi sada i biti transparentni uoči sastanka OPEC-a 6. decembra".

Od 2013. godine, ujednačeno je opadala količina nafte koju je proizvodio Katar sa 728.000 barela dnevno 2013, na gotovo 607.000 barela dnevno u 2017. godini, odnosno nešto manje od dva posto ukupne proizvodnje OPEC-a.

U međuvremenu je ukupna proizvodnja u istom periodu porasla sa 30,7 miliona barela dnevno na 32,4 miliona barela dnevno.

Katar je pristupio OPEC-u 1961, godinu dana nakon što je ta organizacija osnovana.

Cijene nafte

Ranije su ove sedmice OPEC i Rusija, koji zajedno proizvode gotovo 40 posto svjetske nafte, saopćili da su postigli novi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, kako bi se osigurali da cijene nafte neće previše pasti u narednim mjesecima.

U oktobru su cijene nafte dostigle najvišu četverogodišnju vrijednost od 86 dolara, ali je od tada cijena ponovno pala na otprilike 60 dolara po barelu.

Katar je najveći svjetski proizvođač prirodnog ukapljenog plina (LNG), a ta zemlja proizvodi gotovo 30 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Prema reporterki Al Jazeere Bellis, izjava Al-Kaabija je čista poslovna odluka.

"Al-Kaabi je kazao: 'mi smo mali igrač u OPEC-u, a ja sam biznismen, za mene nema smisla da se fokusiramo na stvari koje nisu naša prednost, a plin je naša prednost i zato smo donijeli ovu odluku',", kazala je Bellis.

Al-Kaabi je dodao da je odluka o povećanju proizvodnje prirodnog plina je s ciljem "da se razvije buduća strategija zasnovana na rastu i širenju, u aktivnostima i na domaćem tlu i u inostranstvu".

"Postizanje naše ambiciozne strategije rasta će bez sumnje zahtijevati fokusirane napore, posvećenost i odlučnost da zadržimo i ojačamo poziciju Katara kao vodećeg proizvođača prirodnog plina", dodao je on.

Katar dijeli najveće svjetsko poznato polje prirodnog plina, Sjeverno polje, sa Iranom.

U septembru je Katar objavio da će povećati svoju proizvodnju prirodnog plina dodavanjem četvrte proizvodne linije, kako bi podigao kapacitete Sjevernog polja na 110 miliona tona godišnje.

Većina katarske godišnje proizvodnje LNG-a, što je okvirno 80 miliona tona, izvozi se u tankerima u različite zemlje, uključujući UAE, jednu od zemalja koje su nametnule blokadu Kataru.

Nakon objave o nametanju blokade, Katar je saopćio da neće obustaviti isporuku plina zaljevskom susjedu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.