Katar šalje 480 miliona dolara pomoći Palestincima

Najmanje 25 Palestinaca i četvero Izraelaca je poginulo u trodnevnom nasilju u Pojasu Gaze i na jugu Izraela (Reuters)

Katar je saopćio kako će Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze koja je pod opsadom poslati 480 miliona dolara nakon što je postignut sporazum o prekidu vatre i time okončan najsmrtonosniji sukob Izraela i palestinskih frakcija od izraelskog napada na enklavu 2014. godine.

U saopćenju katarskog Ministarstva vanjskih poslova od utorka navodi se kako će 300 miliona dolara biti za podršku zdravstvenim i obrazovnim programima Palestinske administracije, čije je sjedište u Ramallahu i koja kontrolira Zapadnu obalu.

Preostalih 180 miliona će biti za “hitnu humanitarnu pomoć” u programima Ujedinjenih naroda i za pomoć rješavanja problema s električnom energijom.

Politički šef Hamasa Ismail Haniya pozdravio je ovaj potez Katara i u saopćenju se zahvalio emiru ove države šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju.

“Izražavam zahvalnost šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju i Vladi i narodu Katara za ovaj časni potez, koji odražava velikodušnost Katara”, naveo je on te dodao kako je ovo “nastavak” podrške Katara palestinskom narodu.

Godine blokade Pojasa Gaze

Najmanje 25 Palestinaca i četvero Izraelaca je poginulo u trodnevnom nasilju u Pojasu Gaze i na jugu Izraela.

Prekid vatre je postignut u ponedjeljak ujutro i od tada nisu prijavljeni izraelski zračni udari na palestinskoj teritoriji.

Glasnogovornik Hamasa Hazem Qassem je naveo kako su egipatski posrednici te zvaničnici Katara i UN-a pomogli u postizanju dogovora za prekid vatre.

Blizu dva miliona Palestinaca živi u Gazi, ekonomiji koja je teško propatila kroz godine blokade i nedavne prekide davanja strane pomoći.

Katar je dugogodišnji donator Palestine i proteklih godina je pokrenuo i finansirao mnoge projeklte pomoći Palestincima.

Izvor: Al Jazeera i agencije