Katar protiv poziva da im se uzme Mundijal

Katarske vlasti potvrdile kako će u organizaciju Mundijala uložiti 200 milijardi dolara (Reuters)

Organizacijski odbor Svjetskog prvenstva u nogometu, koje se 2022. godine treba održati u Kataru, priopćio je kako je spreman organizirati najveću svjetsku nogometnu smotru bilo ljeti ili zimi uz dodatak kako Srednji Istok zaslužuje da se „povijest nogometa piše i u tom dijelu svijeta“.

Priopćenje je uslijedio kao reakcija na jučerašnju sugestiju čelnika Nogometne asocijacije Engleske (FA) prema kojoj bi Međunarodna nogometna federacija (FIFA) trebala da, zbog ekstremnih vrućina koje ljeti vladaju u Kataru, pronađe novu lokaciju za organizaciju Mundijala.

Novi predsjednik FA Greg Dyke rekao je kako bi FIFA trebala da pronađe novu lokaciju ili da se „suoči s bijesom europskih liga zbog Mundijala koji će se igrati zimi“.

Za organizaciju 200 milijardi dolara

„Nogomet je najpopularniji sport na Srednjem Istoku i ljudi naše regije zaslužuju šansu da se pred njihovim očima piše nogometna povijest“, navode Katarani u svom priopćenju.

Već su ranije katarske vlasti potvrdile kako će u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se održati za devet godina, uložiti 200 milijardi dolara.

Najmanje 140 milijardi dolara bit će namijenjeno izgradnji transportnog sustava, uključujući novi aerodrom, prometnice i metro, dok će dodatnih 20 milijardi dolara biti potrošeno na turističku infrastrukturu, a ostatak na druge segmente organizacije.

Katarske vlasti se nadaju kako će ovu zemlju na arapskom poluotoku za vrijeme Mundijala posjetiti najmanje 400.000 navijača.

Izvor: Agencije