Katar: Pregled žena na aerodromu u Dohi nije bio po propisima

Katar je potpuno posvećen sigurnosti i zaštiti svih putnika koji dolaze ili odlaze sa aerodroma u Dohi, tvrdi Vlada Katara (Reuters)

Katar je zvaničnike koji su stajali iza prisilne invazivne fizičke pretrage ženskih putnika na međunarodnom aerodromu Hamad u Dohi (HIA) prijavio tužilaštvu, uz obrazloženje da su “prekršene standardne procedure”.

Radi se o incidentu od 2. oktobra, kada je aerodromsko osoblje, nakon pronalaska novorođenčeta u kanti za otpatke u jednom od toaleta unutar objekta, izvelo putnice iz nekoliko aviona, među njima i onog Qatar Airwaysa, koji je iz Dohe trebao poletjeti prema Sydneyju, kako bi pokušalo utvrditi da li je neka od njih bebina majka.

“Preliminarna istraga pokušaja ubistva novorođenčeta pronađenog u ozbiljnom stanju unutar aerodroma i procedure koje su pokrenuli zvaničnici aerodroma, uključujući pregled brojnih putnica, pokazuje da su prekršene standardne procedure”, piše u izjavi Ureda za komunikacije Vlade Katara (GCO).

‘U suprotnosti s kulturom i vrijednostima’

“Odgovorni za to kršenje i nelegalne akcije prijavljeni su Uredu javnog tužilaštva.”

GCO dodaje da se istragom pokušavaju “pregledati i utvrditi svi eventualni propusti u postupcima i protokolima koje treba slijediti na međunarodnom aerodromu Hamad, u nastojanju da ih se identificira i osigura da se ne ponove u budućnosti”.

Katarski premijer šeik Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani “iskreno se izvinio za ono kroz šta su neke putnice morale proći, kao rezultat preduzete akcije”.

“Ovaj incident je prvi takve vrste na HIA, koji je ranije uslužio desetke miliona putnika bez ovakvih problema. Ono što se dogodilo je u suprotnostima s katarskom kulturom i vrijednostima. Katar je potpuno posvećen sigurnosti i zaštiti svih putnika koji dolaze ili odlaze sa HIA”, dodaje se u saopćenju GCO-a.

Aerodrom je u nedjelju objavio poziv majci bebe da istupi, uz napomenu da je novorođenče i dalje neidentificirano, ali i da je “sigurno i pod profesionalnom njegom medicinskih i socijalnih radnika”.

Australska ministrica vanjskih poslova rekla je ranije da su ženski putnici iz 10 aviona koji su trebali poletjeti iz Dohe izvedeni iz letjelica na preglede.

Marise Payne je to nazvala “duboko uznemirujućim” i “uvredljivim”.

Australija je izrazila “duboku zabrinutost“ zbog tretmana žena, dodala je.

‘Žene izvedene iz aviona’

Žene tvrde da su izvedene iz aviona, skinute i pregledane u ambulantnom vozilu parkiranom na pisti.

Glasnogovornik australskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine rekao je za Al Jazeeru da je “18 ženskih putnika… bilo obuhvaćeno pregledima” od 2. oktobra, dodajući da je među njima bilo 13 australskih državljanki.

Unija transportnih radnika Novog Južnog Velsa, čiji članovi uslužuju avione Qatar Airwaysa na aerodromu u Sydneyju, objavila je u utorak da razmatra akciju protiv kompanije zbog “brutalnog napada na ljudska prava australskih ženskih putnika”.

“Ostale pogođene zemlje apsolutno dijele australske stavove i jačaju ih”, rekla je Frances Adamson, sekretaka Ministarstva vanjskih poslova i trgovine.

“Ovo niti po jednom standardnu nije normalno ponašanje i u Kataru to shvataju. Šaljemo im apel da se to više ne događa.”

Australiju je o događaju izvijestila australska diplomatkinja koja je ila u avionu i i koja je bila “šokirana”, kazala je Adamson, no ona nije bila među ženama koje su pregledane.

Izvor: Al Jazeera