Katar pozvao Saudijsku Arabiju da ukine blokadu

Saudijska Arabija je pozvana da nezavisnoj međunarodnoj komisiji pokaže dokaze za svoje optužbe protiv Katara (Reuters)

Vlasti Katara pozvale su Saudijsku Arabiju da nezavisnoj međunarodnoj komisiji pokaže dokaze za optužbe koje upućuje Kataru i da sarađuje sa Kuvajtom kao posrednikom u rješavanju aktuelne krize u Zaljevu.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara saopštilo je da se ta zemlja pridržava međunarodnih pravnih normi i da želi mirnim putem prevazići krizu u regiji.

“Otvoreno pozivamo Saudijsku Arabiju da dokaze za tvrdnje i optužbe protiv Katara pokaže međunarodnoj nezavisnoj komisiji i da sarađuje sa Kuvajtom kao posrednikom u rješavanju krize”, navodi se u pisanom saopštenju iz Dohe, prenosi Anadolija.

‘Okončanje krize korisno za sve zemlje Zaljeva’

U saopštenju se, također, vlasti Saudijske Arabije pozivaju da okončaju blokadu koju su Kataru nametnule 5. juna 2017. godine.

Iz Katara tvrde da bi okončanje krize bilo korisno za narode svih država u Zaljevu, a vlasti Saudijske Arabije su u subotu ponovo optužile Katar za podršku terorizmu i najavile nastavak blokade.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prije više od dvije godine prekinule diplomatske odnose i nametnule potpunu blokadu Kataru koji odbacuje optužbe za podršku terorizmu.

Izvor: Agencije