Katar poziva na smirivanje napetosti između SAD-a i Irana

Pokušavamo premostiti jaz i uspostaviti konverzaciju između dvije strane jer eskalacija neće koristiti nikome u regiji, tvrdi Al Thani (Reuters)

Katar i druge zemlje razgovarale su s Iranom i Sjedinjenim Američkim Državama o smirivanju situacije u Zaljevu, izjavio je katarski ministar vanjskih poslova šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, koji je pozvao dvije strane da se sastanu i nađu kompromis. 

„Vjerujemo da bi u jednom trenutku trebalo doći do sastanka. Ne može zauvijek biti ovako“, rekao je on novinarima u Londonu, prenosi Hina.

„Budući da ne žele daljnju eskalaciju, trebali bi smisliti ideje koje će otvoriti vrata.“

Al Thani je rekao da nekoliko zemalja, među kojima su Katar, Oman, Irak i Japan, poziva dvije strane na smirivanje napetosti.

‘Eskalacija neće koristiti nikome’

„Sve su te zemlje zabrinute do čega bi mogla dovesti eskalacija“, kazao je. 

„Pokušavamo premostiti jaz i uspostaviti konverzaciju između dvije strane jer eskalacija neće koristiti nikome u regiji“, dodao je on.

Iran i SAD ušli su u još snažniju konfrontaciju proteklog mjeseca, godinu nakon što se Washington povukao iz dogovora između Irana i globalnih sila da se obuzda nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Napetosti su porasle nakon što je Washington ponovno uveo ekonomske sankcije Teheranu i poslao snage na Bliski istok kao odgovor na mogući napad Irana.

Izvor: Agencije