Katar povećava proizvodnju prirodnog plina

Katar je najveći svjetski proizvođač ukapljenog prirodnog plina (Reuters)

Katarska nacionalna kompanija najavila je da namjerava povećati proizvodnju ukapljenog prirodnog plina za gotovo 30 posto, odnosno s postojećih 77 na 100 miliona tona godišnje.

Izvršni direktor kompanije Qatar Petroleum Saad Sherida al-Kaabi kazao je kako njegova zemlja, uprkos blokadi koju su joj nametnuli susjedi, neće prestati s isporukom plina bilo kojoj državi.

„Za nas, kao državljane Katara, ova blokada je bolna. No, kad je riječ o Qatar Petroleumu, nastavljamo razvijati naše projekte. Kao što smo i ranije isticali, blokada ne utječe na nas. Nastavit ćemo s razvojem i rastom. Blokada neće utjecati na nas, čak i ako bude trajala doživotno.“

Katar je najveći svjetski proizvođač tog energenta.

Posljednji u nizu pritisaka koje Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat vrše jeste postavljanje vremenskog roka od 48 sati Kataru da ispuni trinaest zahtjeva.

Zahtjevi Kataru

Katarski ministar vanjskih poslova doputovao je jučer u Kuvajt i predao odgovore te države na listu zahtjeva Saudijske Arabije i još tri zemlje.

Ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani se sastao sa kuvajtskim emirom, šeikom Sabahom Al Ahmadom Al Sabahom, sa kojim je razgovarao o zahtjevima. Kuvajt je posrednik u ovom sporu.

Nakon više od dvije sedmice, četiri zemlje su Dohi dale rok od 10 dana, odnosno do nedjelje navečer, kako bi pristala na listu od 13 zahtjeva u zamjenu za okončanje mjera protiv Katara.

Među zahtjevima upućenim Kataru su gašenje medijske mreže Al Jazeera, zatvaranje turske vojne baze i smanjivanje odnosa sa Iranom.

Četiri zemlje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom i nametnule sankcije 5. juna, optuživši tu državu da podržava “terorizam”. Doha je te optužbe odbacila kao “neosnovane”.

Te zemlje su Kataru također nametnule kopneni, pomorski i zračni embargo.

Izvor: Al Jazeera