Katar potvrdio čvrst stav o palestinskom pitanju

Katar neće štedjeti napore da pruži svu podršku koja je u njenim mogućnostima kako bi se ublažile patnje braće Palestinaca, navodi se u saopćenju (EPA)

Država Katar je potvrdila svoj čvrst stav o palestinskom pitanju, koji predviđa okončanje izraelske okupacije i uspostavu Države Palestine sa glavnim gradom Jerusalemom, u okviru međunarodnog legitimiteta i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti, dok se svim palestinskim izbjeglicama daje pravo na povratak, prenose agencije stav ove zaljevske države.

Dodaje se kako zvanična Doha smatra da je to korjenito i održivo rješenje ovog sukoba koji traje više od 70 godina.

“Žalosno je vidjeti neke obmanjujuće medijske kampanje koje pokušavaju pomiješati probleme i narušiti imidž Države Katar na štetu bratskog palestinskog naroda i njegovih legitimnih prava u ovom odlučujućem trenutku u povijesti sukoba“, stoji u saopćenju koje je u nedjelju objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Katara.

U izjavi se ističe da država Katar neće štedjeti napore da pruži svu podršku koja je u njenim mogućnostima kako bi se ublažile patnje braće Palestinaca, sve dok palestinski narod ne stekne sva svoja legitimna prava.

Normalizacija odnosa nije rješenje

Prošle sedmice je Lolwah al-Khater, glasnogovornica katarskog Ministarstva vanjskih poslova, u intervjuu za Bloomberg navela kako normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti rješenje“ izraelsko-palestinskog spora.

Ona je dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom.

“Ne mislimo kako je normalizacija u središtu ovog spora i stoga ne može biti ni odgovor. Središte ovog spora čine drastični uvjeti života koje imaju Palestinci kao ljudi bez države koji žive pod okupacijom“, navela je katarska zvaničnica.

Ona je govorila uoči potpisivanja dogovora o normalizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sa Izraelom u Washingtonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije