Katar ponovo pozvan da poboljša tretman stranih radnika

Katar će radnicima osigurati i dodatak za smještaj i hranu, ukoliko ti troškovi nisu predviđeni ugovorom (Al Jazeera)

Piše: Faras Ghani

Katar je ponovo pozvan da revidira tretman stranih radnika nakon novog izvještaja Amnesty Internationala u kojem stoji da su od marta 2018. “stotine migranata radnika” bile prisiljene odustati od “borbe za pravdu”, te se vratiti kućama bez zarađenog novca.

Katar i njegovi zakoni o radu pod velikom su pažnjom otkad je ta zemlja dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. Njegova vlada obećala je da će riješiti sporove o radu.

U izvještaju objavljenom u četvrtak Amnesty tvrdi da je pratio “borbu za pravdu više od 2.000 ljudi koji rade za Hamton International, Hameda bin Khaled bin Hamada i United Cleaning, nakon što su te kompanije na nekoliko mjeseci prestale isplaćivati radnike, uz obrazloženje da prolaze kroz finansijske probleme”.

Te kompanije potom su zamrznule aktivnosti i raskinule ugovore, tjerajući najmanje 1.620 radnika da ulože žalbe Komitetu za rješavanje radnih sporova.

“Dok su neki od njih dobili dio novca u zamjenu za odustajanje od žalbi, većina ih je otišla kući bez ičega”, navedeno je u izvještaju.

Primljeno više od 6.000 žalbi 

Komitet je prošle godine dobio više od 6.000 žalbi, prema navodima u izvještaju, u kojem se još kaže da većina njih nije riješena do kraja godine.

“Uprkos obećanjima Katara o reformi prije Svjetskog prvenstva 2022, i dalje postoji plodno tlo za za beskrupulozne poslodavce”, rekao je Stephen Cockburn, zamjenik direktora Amnestyja za globalna pitanja.

“Migrantski radnici većinom dolaze u Katar u nadu da će svojim porodicama osigurati bolji život. No, umjesto toga veliki broj ih se kući vrati bez novca nakon što su proveli nekoliko mjeseci tražeći svoje plaće, bez velike pomoći sistema, koji bi ih trebao zaštititi”, dodao je.

U izjavi za Al Jazeeru Ured za komunikacije Vlade Katara saopćio je da je “Katar načinio znatan napredak u reformama rada i da nastavlja raditi s nevladinim organizacijama, uključujući Međunarodnu organizaciju rada, kako bi osigurao da su te reforme efikasne”.

Katar i njegovi zakoni o radu su u centru pažnje otkako je ova zemlja dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine

“Već smo rekli, za to treba vremena, sredstava i posvećenosti”, rečeno je u izjavi.

Katar je u augustu pozivan da u potpunosti “ukloni neravnotežu moći između poslodavaca i radnika” nakon što je 5.000 radnika izašlo na ulicu kako bi protestirali protiv kašnjenja plaća i uvjeta rada.

Radnici koji su protestirali, većinom iz Bangladeša, Al Jazeeri su rekli da, uz loše uvjete života, nisu plaćeni već četiri mjeseca, da kompanije za koje rade nisu obnovile njihove radne dozvole, što je njihov status u zemlji pretvorilo u nezakonit, te da im nisu dali dozvole da promijene firme za koje rade.

Vlada pokrenula istragu 

“Protestirali smo šest sati u nastojanju da se izborimo za prava i plaće koje iznose do 1.200 katarskih rijala mjesečno (329 američkih dolara)”, rekao je Al Jazeeri jedan od radnika kompanije Iskan.

“Razlog zbog kojeg smo došli u Katar jest da zaradimo novac i pomognemo porodice kod kuće. Kakav je smisao dolaska ako to ne dobijamo?”, zapitao je drugi radnik.

Vlada je objavila da je nakon protesta pokrenuta istraga, da su uhapšeni zvaničnici dvije kompanije i da su “svim radnicima isplaćene izdašne svote novca”.

“Istragom je utvrđeno da je isplata kasnila zbog lošeg protoka novca u obje kompanije, što je dovelo do neplaćanja u drugom dijelu lanca opskrbe”, rečeno je u saopćenju Vlade.

Radnici Iskana koji su govorili za Al Jazeeru potvrdili su da su dobili novac, ali da im kompanija i dalje duguje. Rekli su da im je “drago zbog vladine intervencije”.

Kompanije Iskan i Tashgeel nisu odgovorile na molbu Al Jazeere da komentiraju te slučajeve.

“Vlada Katara daje ogromnu važnost jačanju prava radnika iz inozemstva i nastojanjima da sve kompanije poštuju njihova prava, te da se povinuju katarskom zakonu o radu”, saopšćla je Vlada.

Izvor: Al Jazeera