Katar: Pomoć od 150 miliona dolara za Pojas Gaze zbog korona virusa

Pojas Gaze, Korona virus
Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze potvrdile su u nedjelju prva dva slučaja korona virusa (EPA)

Katar je objavio pomoć od 150 milijuna dolara Pojasu Gaze tijekom sljedećih šest mjeseci, prenosi agencija Fena.

Odluka je donesena kao podrška humanitarnim programima Ujedinjenih naroda na tom palestinskom teritoriju u okviru napora na suzbijanju epidemije korona virusa, navodi u ponedjeljak na Twitteru državni Katarski odbor za obnovu Gaze.

Vlasti su naredile stanovništvu da ostane u domovima na okupiranoj Zapadnoj obali, dok palestinski zdravstveni dužnosnici pokušavaju suzbiti zarazu, prenosi Fena agenciju Reuters.

UNRWA: Privremena obustava zbog sigurnosti osoblja

U međuvremenu, agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) privremeno je obustavila dostavu pomoći Pojasu Gaze nakon što su na tom području potvrđena dva slučaja korona virusa, prenosi agencija Anadolija.

“Pomoć UNRWA-e u hrani privremeno će biti obustavljena dok se ne nađe sigurniji način isporuke. Obustava je mjera predostrožnosti zbog sigurnosti osoblja i korisnika UNRWA-e”, rekao je Adnan Abu Hassan, glasnogovornik UNRWA-e.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze potvrdile su u nedjelju prva dva slučaja korona virusa nakon što su dvije osobe koje su se vratile iz Pakistana bile pozitivne na testu.

Pojas Gaze, u kojem živi približno dva milijuna ljudi, pod oštrom je izraelskom blokadom.

Umrlo više od 12.900 ljudi

Prema podacima UN-a, na gusto naseljenom teritoriju živi otprilike 1,4 milijuna izbjeglica.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka zbog širenja korona virusa proglasila je “globalnu pandemiju”.

Od bolesti COVID-19 u svijetu je umrlo više od 12.900 ljudi, a potvrđeno je više od 300.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a, prenosi Anadolija.

Također, WHO je Europu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Izvor: Agencije