Katar počeo s isplatama novčane pomoći stanovnicima Gaze

Većina sredstava će biti iskorištena da se isplate plate Hamasovim službenicima (AFP)

Hiljade osiromašenih stanovnika Gaze primilo je pomoć u visini od stotinu američkih dolara od države Katar, javlja AFP, nakon što je ta zaljevska zemlja osigurala više od devet milina dolara pomoći za palestinske teritorije.

Stotine ljudi čekale su u poštanskom uredu u Pojasu Gaze da prime pomoć u visini od 100 dolara.

Palestinski mediji citirali su ranije izjavu katarskog ambasadora za Pojas Gaze da će pomoć biti podjeljena siromašnim.

“Katarski grant za porodice u potrebi biće operativan u subutu, kada će i početi distribucija novca za 94 000 porodica“, citirali su palestinski mediji Mohammed el-Emadija.

Polovina sredstava biće podijeljena u subotu a druga polovina u nedjelju, rekao je na način da će svaka porodica dobiti 100 dolara.

Emadi nije odmah bio dostupan da potvrdi dogovor.

Plate za javne službenike

Izraelski list Haaretz izvjestio je da će porodice u Gazi primiti ukupno 400 dolara u četiri mjesečne rate.

Katar se obavezao da će slati 15 miliona dolara Gazi svakog mjeseca u sklopu neformalnog dogovora između Izraela i Hamasa, vladajuće partije u Gazi, koji je postignut u novembru.

U skolpu dogovora Izrael je dozvolio da grantovi prolaze kroz njegovu teritoriju u zamjenu za relativno mirno stanje na granici sa Gazom.

Većina sredstava će biti iskorištena da se isplate plate Hamasovim službenicima ali oko pet miliona dolara svakog mjeseca biće isplaćivano najsiromašnijim porodicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije