Katar otvorio novu pomorsku bazu

Baza će, također, pružiti pomoć u međunarodnim naporima da se očuva sigurnost u Zaljevu, tvrde katarski zvaničnici (Al Jazeera)

Katar je otvorio novu pomorsku bazu na sjeveroistoku zemlje koja će ujedno poslužiti za sjedište obalske straže, dok će igrati značajnu ulogu i u Dohinoj strateškoj viziji razvoja i sigurnosti.

Bazu, koja se prostire na površini od 640.000 metara kvadratnih, u nedjelju je svečano otvorio katarski premijer šeik Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani.

‘Očuvati sigurnost na moru’

„Uz ovu bazu, bit ćemo bolje opremljeni kako bismo očuvali sigurnost na moru, borili se protiv ilegalnih migracija, vršili operacije potrage i spašavanja i zaštitili strateške zone kao što su nalazišta nafte i plina“, rekao je Al Jazeeri general Abdel Aziz Abdullah al Ansari, čelnik Odjeljenja za međunarodni razvoj pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Katara.

Baza će, također, pružiti pomoć u međunarodnim naporima da se očuva sigurnost u Zaljevu, tvrde katarski zvaničnici.

Viceadmiral James Malloy, komandant Pete flote sa sjedištem u Bahreinu, koji je prisustvovao događaju, izjavio je da je „važno da Katar pojača obalnu stražu i svoje mornaričke sposobnosti“.

Izvor: Al Jazeera