Katar optužuje S. Arabiju da politizira hadž

Hadž ponavlja djela poslanika Muhammeda od prije skoro 1.400 godina (Reuters)

Katar je optužio Saudijsku Arabiju da politizira hadž, tvrdeći da je Rijad uveo restrikcije katarskim državljanima koji planiraju otputovati u Meku povodom godišnjeg hodočašća koje je centralni stub islama.

Katarska komisija za ljudska prava (NHRC) izvijestila je da je državljanima Katara rečeno da mogu ući u Saudijsku Arabiju samo kroz dva aerodroma i da moraju putovati preko Dohe da bi im bilo dozvoljeno da uđu u zemlju.

Kršenje međunarodnih zakona

To bi bila otežavajuća okolnost za Katarane koji ne žive u Dohi, kao naprimjer one koji studiraju vani.

NHRC je saopćio da je ispunio prigovor zajedno sa predstavnikom UN-a, u kojem se navodi da se potezom Arabije krše međunarodni zakoni i sporazumi o pravu na vjerovanje.

Restrikcije su dio bojkota kojeg su 5. juna pokrenule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat kojim su se prekinuli diplomatski odnosi s Katarom i kojim je uvedena blokada. Grupa zemalja je optužila Katar da finansira terorizam. Katar je te optužbe u potpunosti odbacio.

Hadž ponavlja djela poslanika Muhammeda od prije skoro 1.400 godina.

NHRC je saopćio da je ekstremno zabrinut zbog toga što Saudijska Arabija politizira religijske rituale i upotrebljava hadž za političke ciljeve.

Izvor: Al Jazeera